GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Upniki proti Šrotu

Deli na:

Banke upnice Pivovarne Laško naj bi predsedniku uprave družbe Bošku Šrotu postavile pogoj za reševanje Infond Holdinga, ki je večinski lastnik Laškega. Po pisanju današnjega Dnevnika zahtevajo, da Šrot odide s položaja. V nasprotnem primeru prezadolženemu Infond Holdingu grozi stečaj.

Banke upnice Pivovarne Laško naj bi predsedniku uprave družbe Bošku Šrotu postavile pogoj za reševanje Infond Holdinga, ki je večinski lastnik Laškega. Po pisanju današnjega Dnevnika zahtevajo, da Šrot odide s položaja. V nasprotnem primeru prezadolženemu Infond Holdingu grozi stečaj.

V primeru stečaja Infond Holdinga, prek katerega je Šrot večinski lastnik pivovarne, bi veliko škodo utrpela zlasti podjetja iz skupine Pivovarna Laško, prišlo bi do razprodaje njegovih naložb, torej do četrtine Mercatorja in več kot polovice Pivovarne Laško. Prav tako ni izključeno, da bi banke upnice ustavile tudi obnavljanje posojil pivovarnama Laško in Union ter Radenski in Fructalu, navaja Dnevnik.

Današnje Finance pa navajajo več različic zgodbe. Po eni naj bi upnice, ki mu neuradno ne odobrijo nobenega posojila, zahtevale Šrotov odhod, po drugi naj bi Šrot odstop ponujal sam, s čimer bi dobil možnost vsaj kakšnega posojila v hčerinski družbi. Po tretji različici pa Šrot ne namerava iti nikamor.

Finančna situacija Infond Holdinga se je zaostrila junija, ko Nova Ljubljanska banka (NLB) ni podaljšala 130 milijonov evrov kratkoročnega posojila. Ker Infond Holding posojila ni uspel poplačati, je NLB začela s postopkom prodaje delnic Mercatorja (10,75 odstotka) in Pivovarne Laško (23,51 odstotka), s katerimi je bilo zavarovano posojilo.

NLB naj bi sledile tudi druge banke, Infond Holding pa je prejšnji teden banke pozval k skupnem nastopu pri morebitni prodaji delnic Mercatorja in Pivovarne Laško, s katerimi so zavarovani njihovi krediti. Banke sicer za zdaj še niso začele z unovčevanjem svojih zavarovanj.

Da bi se tem postopkom izognili, naj bi bile banke po trditvah virov, ki jih navaja Dnevnik, pripravljene na poskus prostovoljne poravnave, a v zameno za finančno reorganizacijo najprej zahtevajo, da se Šrot odpove vodenju Pivovarne Laško. Na njegovem mestu želijo človeka, ki mu zaupajo; največkrat omenjajo direktorja Pivovarne Union Dušana Zorka, navaja časnik.

V naslednji fazi naj bi banke kot ekonomske lastnice Infond Holdinga začele upravljati tudi premoženje na način, da se prek prostovoljne poravnave pripravi načrt postopne odprodaje premoženja za poplačilo dolgov v petih letih.

Sicer pa se v petek izteče rok za poplačilo posojila družbe Atka-Prima, ki je v lasti Boška Šrota in njegove žene Anice. Po neuradnih informacijah naj NLB posojila v višini 2,5 milijona evrov ne bi podaljšala.