nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Umrla je nekdanja poslanka Maria Pozsonec

Deli na:
Umrla je nekdanja poslanka Maria Pozsonec

Foto: Bobo

V 78. letu je umrla dolgoletna poslanka Maria Pozsonec, ki je madžarsko narodnost v DZ zastopala več kot 18 let, je zapisano na spletni strani Občine Lendava.

"Nesebično in požrtvovalno si je prizadevala za ohranjanje madžarskega jezika, madžarske kulture in vsestranski razvoj madžarske narodnostne skupnosti v Republiki Sloveniji," so še zapisali.

Lendavska občina je pojasnila, da je častna občanka "s svojim delom in tankočutnostjo za ljudi ter izredno širino in pripadnostjo naši lokalni skupnosti veliko prispevala k razvoju občine, narodnostnih pravic ter ugledu lokalne skupnosti v Sloveniji in izven njenih meja".


Dodali so tudi, da je Pozsončeva poleg političnega udejstvovanja svoj čas namenjala "predvsem preprostim ljudem, vsakdanjim problemom in izboljšanju kakovosti življenja na obeh straneh državne meje". Poleg tega pa si je v letih, ko ni več zastopala madžarske narodnosti v DZ, prizadevala za regijsko in čezmejno sodelovanje ter za dobre medsosedske odnose in odnose med različnimi generacijami.

Pozsončeva je bila leta 2010 odlikovana za zasluge pri ohranjanju madžarskega jezika, madžarske kulture in vsestranski razvoj madžarske narodnostne skupnosti v RS ter za velik prispevek h krepitvi dobrih sosedskih odnosov med Slovenijo in Madžarsko. Dolgoletna poslanka je bila odlikovana tudi zaradi skrbi pri ohranjanju narodne identitete porabskih Slovencev in za krepitev kulturnega, duhovnega in gospodarskega razvoja Slovencev na Madžarskem.

Žalna seja v spomin Marii Pozsonec bo danes ob 15.30, so zapisali na spletni strani lendavske občine. Vpis v žalno knjigo v dvorani Mestne hiše že poteka. Danes bo trajal do 15. ure, nadaljeval se bo v petek med 9. in 13. uro.