evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ujeta sredi Ljubljane: Delov tajkun Petrič in neregistrirani lobist Pogorevc

Deli na:
Ujeta sredi Ljubljane: Delov tajkun Petrič in neregistrirani lobist Pogorevc

Petričev svetovalec je tudi nekdanji šef policije Marko Pogorevc - Foto: Primož Lavre

Danes dopoldne smo sredi Ljubljane po naključju fotografirali Stojana Petriča in Marka Pogorevca. Nekdanji šef policije naj bi bil že dlje časa eden glavnih svetovalcev tajkuna iz Idrijske doline. Fotografije dokazujejo, da ni šlo za bežno srečanje.

Marko Pogorevc je znan kot izredno vpliven lobist, po katerem se sklepajo številni posli, čeprav uradno sploh ni prijavljen v registru lobistov. Stojan Petrič pa je dolgoletni predsednik uprave in kot fizična oseba največji posamični lastnik koncerna Kolektor, ki je pomemben dobavitelj tehnične opreme v avtomobilski industriji. Petrič je trenutno predsednik nadzornega sveta družbe FMR, največje lastnice Kolektorja, znan je tudi kot član programskega sveta Kučanovega Foruma 21.

 Lanskega junija je družba FMR od Pivovarne Laško za 7,3 milijona evrov kupila časopisno družbo Delo, pri čemer naj bi Petriču pomagal ravno Pogorevc. Neposredno po nakupu Dela sta vsa zadovoljna sedela skupaj na kulinarični prireditvi Diši po Prekmurju, kjer so uživali prekmurske jedi, glavna »zvezda« pa je bil njun skupni prijatelj, prekmurski stric iz ozadja Milan Kučan. Po oceni revije Manager je tajkun iz Kolektorja na 52. mestu med najbogatejšimi Slovenci, skupaj z družino ima posredno v lasti 4,5-odstotni delež skupine Kolektor Group, kot pišejo, je težak 25,7 milijona evrov.

 Toda premožen je tudi Pogorevc. Zaposlen je v državnem Telekomu, uradno naj bi skrbel za varnost, po besedah naših virov ima fantastično plačo. Lovke ima razpredene na vse strani, od kardinala Franceta Rodeta do vplivnega odvetnika Mira Senice. Njegov prijatelj je tudi poslovnež Janez Škrabec iz Rika (Forum 21), poznavalci pa pravijo, da ima še vedno dobre zveze na Nacionalnem preiskovalnem uradu, kjer bi lahko vplival predvsem na to, kaj se ne bi preiskovalo.

Foto: Primož Lavre

 Če se zna kdo vrhunsko tržiti, je to on: po svojih podjetjih Atlantik Group in Fronteks za poslovno svetovanje je v zadnjih letih imel neverjetnih 828 tisoč evrov čistega dobička (poleg odlične plače na Telekomu). Nedavno je registriral še svoj s. p. Vpliven je v politiki – leta 2007 je bil vodja volilnega štaba predsedniškega kandidata Lojzeta Peterleta, znana je njegova tesna naveza s »fanti« iz NSI. Večkrat ga vidijo za mizo v hotelu Union, ki jo ima stalno rezervirano odvetnik Stojan Zdolšek, nekdanji izvršnik padlega tajkuna Boška Šrota.

Bi bil Pogorevčev vpliv na NPU lahko koristen za Stojana Petriča? Seveda, Petrič je z več drugimi osebami v preiskavi kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada in specializiranega državnega tožilstva zaradi suma zlorabe položaja pri prevzemu podjetja Etra 33 (zdaj Kolektor Etra), saj naj bi pri tem družbe iz omrežja Kolektor oškodovali za 3,2 milijona evrov, z njimi povezanimi firmami pa pridobili enak znesek protipravne koristi. Pri Petriču in drugih so bile zaradi tega tudi hišne preiskave, preiskovalni sodnik je ugotovil, da obstaja utemeljen sum storitve kaznivega dejanja.

Ob druženju Pogorevca in Petriča bo zanimivo spremljati, kakšne bodo naslednje poslovne odločitve skupine Kolektor ter ravnanje tožilstva in NPU glede Petriča.