favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Udbovski šef Janez Zemljarič bo spet prikorakal na sodišče: pričelo se bo sojenje Igorju Kršinarju in Primožu Lavretu

Deli na:
Udbovski šef Janez Zemljarič bo spet prikorakal na sodišče: pričelo se bo sojenje Igorju Kršinarju in Primožu Lavretu

Janez Zemljarič je tožil tudi fotografa Reporterja Primoža Lavreta (levo), vendar je kasneje zasebno tožbo umaknil. - Foto: Arhiv Reporter

V ponedeljek 4. decembra ob 8h 30 zjutraj se bo na okrožnem sodišču v Ljubljani začelo sojenje Igorju Kršinarju in Primožu Lavretu, novinarju in fotografu tednika Reporter. Toži ju nihče drug kot eden še vedno najbolj vplivnih stricev iz ozadja Janez Zemljarič, ki so ga prizadeli članki o njegovi vlogi pri zločinih zloglasne SDV (Služba državne varnosti), znane tudi kot Udba.

Zemljarič je zoper omenjena novinarja in fotografa že nekaj let nazaj vložil zasebno kazensko tožbo, očita jima razžalitev. Ena od bizarnih zadev pri tej tožbi je, da Lavretu očita dve fotomontaži, objavljeni v Reporterju, na katerih se pojavlja Zemljarič, čeprav Lavre sploh ni avtor teh fotomontaž.

Na eni od njih je ta nekdanji šef SDV z brzostrelko, poleg njega pa fotografija umorjenega hrvaškega emigranta Nikice Martinovića, na drugi pa je podoba Zemljariča skupaj s Silvom Gorencem, nekdanjim šefom tako zvezne kot republiške Udbe. Oba sta oborožena s puškama, nad njima pa je v podobi angela nekdanji šef slovenske Partije Milan Kučan.

Najprej velja spomniti, da sta tajno politično policijo SDV, ki jo je v sedemdesetih letih vodil Zemljarič, tako ustavno kot vrhovno sodišče opredelili kot kriminalno združbo, ki je sistematično kršila človekove pravice.

Novinar Igor Kršinar je januarja 2014 napisal več člankov o kriminalnih dejanjih te organizacije po ukazih vrha Partije. Med drugim o umorih hrvaških emigrantov, ki jih je organizirala zvezna Udba, skupaj s slovensko SDV. Pri tem je imel novinar Reporterja za vse zapise podlago v dokumentih Arhiva RS, ki jih je našel raziskovalec udbovskih zločinov Roman Leljak.

V enem od teh dokumentov je Milan Pavlin, vodja oddelka za emigracijo SDV, Zemljariča obvestil o načrtih akcij »na ekstremiste«, med katere je SDV štela tudi Martinovića. Zemljarič je pod ta dopis zapisal, da »se strinja s predlogi« in se podpisal. Slaba dva tedna po njegovem podpisu je bil pred svojo cvetličarno v Celovcu umorjen Martinović. Udba ga je že dlje časa nadzorovala in načrtovala njegovo likvidacijo.

Foto: Primož Lavre - Janez Zemljarič na otvoritvi nove urgence v ljubljanske kliničnem centru

Zemljarič trdi, da ni imel nič z umori emigrantov. Zanika, da je imela slovenska SDV kakšno vlogo pri umoru kateregakoli hrvaškega emigranta. Dejal je celo, da so Martinovića umorili njegovi lastni kolegi iz hrvaške emigracije. Pri tem je nekdanji vodja SDV na sodišču predložil dokument, v katerem ena od hrvaških organizacij priznava odgovornost za umor Martinovića, ker naj bi jih izdal.

Toda ta dokument sploh ne izhaja iz državnega arhiva, še več, eden od strokovnjakov za tedanjo hrvaško emigracijo Božo Vukušić je prepričan, da gre za ponaredek. Vukušić je zato zoper Zemljariča na slovensko policijo vložil ovadbo zaradi suma ponarejanja listin.

Zemljarič sicer kazensko preganja tudi Leljaka, očital mu je žaljivo obdolžitev v zvezi z ugotovitvami, da je glede na dokumente iz arhiva on odobril akcijo zoper Martinovića. Pred nekaj tedni je v tem postopku okrožno sodišče v Ljubljani Leljaka na veliko začudenje Zemljariča v celoti oprostilo obtožb. Zadeva še ni pravnomočna.

Nekdanji šef slovenske SDV pa ni edini udbovec, ki toži novinarja tednika Reporter Kršinarja. Zoper njega je kazensko tožbo zaradi domnevne razžalitve vložil tudi Silvo Gorenc, nekdanji načelnik jugoslovanske in slovenske Udbe.