Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Turnškovi borci opeharili upnike s propadlo revijo Svobodna misel za 0,11 milijona EUR

Deli na:
Turnškovi borci opeharili upnike s propadlo revijo Svobodna misel za 0,11 milijona EUR

Foto: Bobo

Pred dnevi se je končal stečaj družbe Svobodna misel, ki je bila v večinski lasti Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (ZZB NOB), ki jo vodi Tit Turnšek.

Upniki so ostali z dolgimi nosovi ali kot je stečajna upraviteljica Angelika Lukačić zapisala v predlogu za končanje postopka: »Ker (...) stroški postopka presegajo unovčeno maso, vlagam končno poročilo s predlogom za končanje postopka brez razdelitve upnikom.« Prijavljenih je sicer bilo 0,21 milijona evrov terjatev, upraviteljica jih je priznala 0,11 milijona evrov.

Novembra 2015 je vodstvo ZZB NOB predlagalo stečaj za založniško družbo Svobodna misel, ki je izdajala istoimensko revijo. To je zanimivo, saj je borčevska organizacija v zadnjih trinajstih letih samo od ministrstva za delo in ministrstva za obrambo prejelo sedem milijonov evrov, zato bi človek pričakoval, da bodo borci svojo založniško hišo dokapitalizirali, a je niso. Denar so očitno rajši namenili za partizanske proslave, plače in honorarje. Še več. Potem ko se je stečaj začel, so sami prijavili za 110.000 evrov terjatev, a jih je stečajna upraviteljica priznala samo 19 tisoč, kajti terjatve so se nanašale na posojilo, ki ga ZZB NOB kot večinski lastnik sploh ne bi smela prijaviti kot terjatev. Opekli so se še: Tiskarna Formatisk, Pošta Slovenije, Elektro energija, FURS, ZPIZ, ZZZS, Delo Prodaja, Mestna občina Ljubljana in fizične osebe, ki jim je Svobodna misel ostala dolžna za avtorske honorarje.

Zanimivo je, da je Lukačićeva v Svobodni misli našla pravo »partizansko« računovodstvo. Iz dokumentacije, ki jo je pridobila, je ugotovila, »da so podatki o terjatvah do kupcev nepopolni in so torej terjatve neizterljive«. Evidenca plačil in dolžnikov je bila taka, da je lahko ugotovila le, »da gre za končnega kupca in da so terjatve že zastarane«. In potem bodo Turnškovi borci učili druge, kako naj poslujejo, če še sami sebe ne znajo urediti. Lukačićevi je med postopkom uspelo prodati nekaj premoženja (slike in del terjatev), tako da je imela konec lanskega leta na transakcijskem računu dolžnika 5.939,86 evra. A to ni bilo dovolj niti za to, da bi bili vsaj delno poplačani prednostni upniki.

Medtem pa ZZB NOB že izdaja novo revijo – Svobodna beseda. Zadnja številka, kot je razvodno s spletne strani, je izšla oktobra lani, urednica je Jožica Hribar, nekdanja direktorica propadle družbe Svobodna misel. Uredniški odbor sestavljajo Janez Alič, Maca Jogan, Božo Kovač, Mitja Meršol in Franc Štibernik.