evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tujina o volitvah

Deli na:

Tuje tiskovne agencije so obsežno poročale o nedeljskih parlamentarnih volitvah v Sloveniji. O zmagi opozicijske SD Boruta Pahorja pred SDS premiera Janeza Janša so med drugim poročale APA, AFP, AP ter Beta, Tanjug, Mina in Mia. Agencije so objavile več vesti, omenjajo pa med drugim tesen izid volitev in navajajo pregled tiska.

Tuje tiskovne agencije so obsežno poročale o nedeljskih parlamentarnih volitvah v Sloveniji. O zmagi opozicijske SD Boruta Pahorja pred SDS premiera Janeza Janša so med drugim poročale APA, AFP, AP ter Beta, Tanjug, Mina in Mia. Agencije so objavile več vesti, omenjajo pa med drugim tesen izid volitev in navajajo pregled tiska.

Avstrijska tiskovna agencija APA je objavila več novic o slovenskih volitvah. Med drugim je objavila komentar predsednika stranke SD Boruta Pahorja, ki je po delnih neuradnih izidih volitev za slovensko televizijo izjavil, da je bila njegova stranka uspešna z "zmerno politiko". To, da so Socialni demokrati dobili več glasov kot vodilna konservativna stranka Janeza Janše je po njegovih besedah velik podvig. Na volitvah 2004 je bila SD namreč z 10 odstotki glasov na tretjem mestu.

APA je v eni od novic zapisala, da Pahor ni tipičen politik in ga označila kot adrenalinskega odvisnika. Vodja slovenske opozicije je namreč priznal, da svoj čas raje preživlja v naravi kot v zatohlih političnih pisarnah. Po zmagi na volitvah v nedeljo bo Pahor vseeno moral več časa presedeti: položaj slovenskega premiera 44-letnemu predsedniku SD po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA namreč skoraj ne more več uiti.

Slovenska demokratska stranka (SDS) je poraz na nedeljskih volitvah pripisala medijem, poroča APA. Minister za javno upravo Gregor Virant je v nedeljo zvečer izjavil, da kljub pričakovanjem niso zmagali. Dodal je, da so po njihovem mnenju v zadnjem tednu postali zelo aktivni tiskani mediji, kot so Delo, Dnevnik in Slovenske novice, ki so javno podpirali njihove nasprotnike.

Kljub tesnemu izidu na nedeljskih volitvah se premier Janša še ne namerava vdati. V nedeljo zvečer je novinarjem povedal, da Slovenska demokratska stranka zaenkrat za SD zaostaja le 12.000 glasov. Po njegovih besedah je treba počakati še na 40.000 glasov iz tujine in računati na 18.000 glasovnic, ki niso bili veljavne. To bi namreč po njegovem mnenju lahko obrnilo tehtnico v prid SDS, je poročala APA.

V eni od novic je APA analizirala rezultate slovenskih volitev. Še pred mesecem dni je predsednik SD Borut Pahor svaril, da se po Sloveniji širi "nevarna iluzija", da bo predsednik vlade Janez Janša sicer zmagal na volitvah, da pa bodo večino v parlamentu dobile stranke levice. Po njegovem mnenju takrat bi lahko zamenjavo vodstva v Sloveniji zagotovila le njegova stranka. Rezultat pa je bil ravno nasproten: Pahorjeva stranka je na volitvah premagala Janševo SDS, a leve stranke skupaj niso dobile večine v slovenskem parlamentu.

Avstrijska agencija je objavila še pregled današnjega slovenskega tiska o volitvah, in sicer komentarje Dnevnika, Dela in Večera. Objavila je tudi prispevek o vse več tesnih izidih volitev ter pri tem poleg Slovenije navedla še primere ZDA, Madžarske, Nemčije, Estonije, Italije, Avstrije, Jamajke, Finske in Malte.

Francoska tiskovna agencija AFP je prav tako objavila več vesti o parlamentarnih volitvah v Sloveniji. Poročala je o izidih volitev in o zmagi opozicijskih levosredinskih Socialnih demokratov, ki da so zmagali z razliko enega poslanskega sedeža in s tem porazili desno SDS premiera Janeza Janše. Ta je v nedeljo v izjavi posredno priznal poraz, ko je dejal, da imajo levosredinske opozicijske stranke več možnosti za oblikovanje prihodnje koalicijske vlade.

AFP je v ločeni vesti med drugim zapisala, da je vodilnemu nekdanjemu komunistu v nekdanji jugoslovanski republiki Sloveniji, Borutu Pahorju, v nedeljo uspelo, da na položaju zamenja sedanjega predsednika vlade, zaznamovanega z obtožbami o podkupovanju. Agencija je poročala tudi o Pahorjevih dosedanjih političnih izkušnjah in zapisala, da je bil poslanec med letoma 1990 in 2000, da je bil tudi predsednik parlamenta do leta 2004, ko je postal evropski poslanec in si prislužil sloves moža kompromisov.

O slovenskih parlamentarnih volitvah je davi pisala še ameriška tiskovna agencija AP, ki je poročala o izjemno tesni zmagi opozicijskih Socialni demokratov pred vladajočo stranko Janeza Janše. Toda rezultat je pretesen, da bi bilo mogoče z gotovostjo napovedovati izid. Pahor je po poročanju AP rezultat stranke na nedeljskih volitvah označil za uspeh, vendar pa zmage še ni razglasil. Na vprašanje, ali bo on prihodnji predsednik vlade, je dejal, da tega še ne ve, ima pa dober občutek.

Komentar premiera Janeza Janše na izide volitev, ta je v nedeljo dejal, da zmagovalec še ni odločen in da je potrebno počakati, dokler ne bodo prešteti vsi glasovi, poslani po pošti in iz tujine, je objavila tudi hrvaška tiskovna agencija Hina.

Vest o zmagi opozicije na parlamentarnih volitvah je objavila tudi črnogorska tiskovna agencija Mina, ki se je sklicevala na neuradne izide volilne komisije. Ta bo dokončne izide, ki bodo vključevali tudi izide slovenskih državljanov iz tujine, objavila 1. oktobra.

O zmagi Socialnih demokratov in volilnih izidih v Sloveniji je v nedeljo poročala še srbska tiskovna agencija Beta, ki je v povzela tudi besede predsednika SD Boruta Pahorja. Ta je med drugim dejal, da je bil in ostaja politik konsenza. Zmerna politika in politika sodelovanja bosta tisto, kar bo njega in sodelavce vodilo k prihodnosti, je povzela Beta.

Srbska agencija je povzela tudi odziv slovenskega predsednika Danila Türka na parlamentarne volitve. Ta je dejal, da so volitve še enkrat pokazale, da so slovenski volivci kritični in da trezno razmišljajo o svoji izbiri. Beta je poročala tudi o tem, da je dosedanji finančni minister in predsednik NSi Andrej Bajuk po volilnem neuspehu vodstvu stranke ponudil svoj odstop.

Volitvam v Sloveniji je pozornost namenila tudi srbska tiskovna agencija Tanjug, ki je poročala o tesni zmagi Socialnih demokratov. Povzela je tudi vest STA o izidih, pa pisanje mariborskega dnevnika Večer. Ta je po poročanju Tanjuga sugeriral, da je volitve v Sloveniji, na katerih so favorizirano SDS premiera Janše porazili socialdemokrati (SD) Boruta Pahorja, verjetno odločila podpora prva predsednika neodvisne "dežele" Milana Kučana.

Vest o zmagi opozicije na volitvah v Sloveniji je objavila še makedonska tiskovna agencija Mia. Kot je zapisala, je škandal s podkupovanjem ob tem, da je opozicija napovedala oblikovanje koalicije, v nedeljo odprl pot do nove vlade v Sloveniji, kjer si je 44-letni nekdanji komunist zagotovil najtesnejšo zmago.

Pahor naj bi tako postal eden najmlajših šefov vlad v državah članicah Evropske unije, potem ko je njegov SD prejel 30,5 odstotka glasov in si zagotovil 29 od 90 poslanskih sedežev, medtem ko je SDS Janeza Janše dobil 29,32 odstotka glasov (28 sedežev), je še zapisala Mia, ki se sklicuje na podatke volilne komisije.