Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tudi po novem si bodo šefi DUTB lahko napolnili žepe

Deli na:
Tudi po novem si bodo šefi DUTB lahko napolnili žepe

Foto: Bobo

Vlada je na včerajšnji seji določila manjše spremembe politike prejemkov Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), v skladu s katero bo mesečne prejemke izvršnih direktorjev uskladila z zakonom o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski državni lasti. S tem bo, kot so zapisali, vlada zadostila zahtevam računskega sodišča.

"Prilagoditev politike pa je nujna tudi zaradi potrebe po čimprejšnji izvedbi razpisa za imenovanje glavnega izvršnega direktorja DUTB," so zapisali v vladnem uradu za komuniciranje. Trenutno je v. d. glavnega izvršnega direktorja Imre Balogh.

Za vodenje upravnega odbora so določili dodatek 2000 evrov bruto, ukinili pa dodatek 2000 evrov bruto za posebnost institucije. Obstoječi dodatek za obseg in kompleksnost dela so omejili na 1000 evrov bruto, vlada pa ga s sklepom daje le predsedniku upravnega odbora.

Kot je v izjavi za medije pojasnil minister za finance Dušan Mramor, je vlada nekoliko spremenila politiko prejemkov, in to tako, da je prešla na t. i. Lahovnikov zakon, ki omejuje plače vodilnih v državnih družbah, ter nekoliko znižala plače izvršnih direktorjev. Hkrati je sledila tudi zahtevam računskega sodišča, da se natančno določi, kako se oblikuje variabilni del plače vodilnih v t. i. slabi banki in katere so bonitete, ki jih lahko člani upravnega odbora dobivajo.

V glavnem pa ostaja politika prejemkov po ministrovih besedah nespremenjena. Na kritike nekaterih medijev, da se s predlaganimi spremembami nagrajuje nekatere v DUTB, ki so se do zdaj spretno izogibali politiki glede plač, pa je spomnil na dogajanje iz lanskega leta. Takrat je vlada prav zaradi obremenilnih ugotovitev računskega sodišča razrešila predsednika upravnega odbora Larsa Nyberga in odpoklicala glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Mannsona ter temeljito pretresla sestavo upravnega odbora.

Predsednik SD Dejan Židan je po seji vlade za STA medtem dejal, da v SD niso podprli omenjenih sprememb. "SD ima stališče, da naj na DUTB najprej pokažejo kakšne dobre rezultate delovanja, zato smo glasovali proti," je dejal.

Neizvršnim direktorjem s spremembami politike prejemkov pripada tudi boniteta v obliki zavarovanja poklicne odgovornosti z letno premijo do 10.000 evrov, ki je doslej pripadla le izvršnim direktorjem, ter uporaba mobilnega telefona in računalnika.

Kot osnova fiksnega dela prejemka se s spremembami določi višina povprečne bruto plače, ki je bila v preteklem letu izplačana v DUTB in se pomnoži z mnogokratniki od 3 do 4. Višino mnogokratnika določi upravni odbor, upoštevaje področje in kompleksnost dela posameznega izvršnega direktorja, razen za glavnega izvršnega direktorja, za katerega že politika določa mnogokratnik 5. Za izvršne direktorje se ukinja dodatek na obseg in kompleksnost dela, ki je po doslej veljavni politiki znašal 2000 evrov bruto, so zapisali.

V primeru najnižjega mnogokratnika, to je 3, bi mesečni prejemek izvršnega direktorja znašal 8637,48 evra bruto, v primeru mnogokratnika 4 pa bi prejemek znašal 11.516,64 evra bruto. Za primerjavo so navedli, da znaša po trenutno veljavni politiki prejemek izvršnega direktorja 10.000 evrov bruto oziroma 12.000 evrov bruto, če ima izvršni direktor še dodatek na obseg in kompleksnost dela v višini 2000 evrov bruto.

Za glavnega izvršnega direktorja se v politiki predvideva še variabilni del v višini 2000 evrov bruto. Variabilni del se izplača le, če so na letni ravni doseženi vsi kazalniki, ki jih za določanje uspešnosti DUTB vsebujejo smernice za delovanje. Mesečni prejemek glavnega izvršnega direktorja se tako v primerjavi s trenutno veljavno politiko nekoliko znižuje. Poleg fiksnega dela prejemka v višini 14.395,8 evra mu ob doseganju ciljev pripada tudi omenjeni variabilni del v višini 2000 evrov bruto, skupaj torej 16.395,8 evra bruto (doslej je veljalo 17.000 evrov bruto).

Glavni izvršni direktor, ki ni stalni rezident Slovenije, je po novem upravičen tudi do povrnitve stroškov namestitve v višini 1500 evrov neto in stroškov prevoza domov največ dvakrat mesečno.

Vlada se je včeraj seznanila tudi s poročilom ministrstva za finance glede opravljenega nadzora nad DUTB in izdanih pisnih usmeritvah za obdobje od 1. januarja do 30. aprila in ga bo posredovala DZ. Seznanila se je tudi s poročilom o poslovanju DUTB za leto 2015.

Ministrstvo za finance glede na ugotovitve in kompleksnost poslovanja DUTB ocenjuje, da ta uspešno izvršuje svoje poslanstvo in dosega ključne cilje, ki so postavljeni v strategiji delovanja te inštitucije, so še zapisali.