požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Trojanski konj med novinarji

Deli na:

Pri tedniku Mladina, ki ga ureja Grega Repovž, predsednik Društva novinarjev Slovenija, se nikakor ne morejo pomiriti s tem, da so novinarja Uroša Slaka in Bojana Travna, potem ko so ju odslovili s POP TV in Kanala A, povabili na Televizijo Slovenija.

Pri tedniku Mladina, ki ga ureja Grega Repovž, predsednik Društva novinarjev Slovenija, se nikakor ne morejo pomiriti s tem, da so novinarja Uroša Slaka in Bojana Travna, potem ko so ju odslovili s POP TV in Kanala A, povabili na Televizijo Slovenija.

Na TVS bosta pripravljala novo pogovorno oddajo Pogledi Slovenije. Kmalu po kritiziranju veljakov Zares, nezadovoljnih s Slakovo oddajo Trenja na POP TV, se je Tomaž Perovič, direktor in odgovorni urednik informativnega programa na POP TV, odločil oddajo kar ukiniti. Bojana Travna so z mesta urednika informativne oddaje Svet na Kanalu A, ki jo je postavil na noge in je prav tako imela odlično gledanost, odpustili, potem ko je predsednik Zares Gregor Golobič svoje nezadovoljstvo nad Travnom izrazil  s tem, da je Kanal A uvrstil med medijsko kanalazacijo.  Travnov odpust je tedaj pozdravil tudi predsednik DNS Grega Repovž, češ da gre pri oddaji Svet za vprašljivo obliko psevdonovinarstva.

Kolumnist Mladine, sociolog dr. Jože Vogrinc, je nedavno svojo kolumno v tedniku začel z besedami, da Slak najbolj uspeva za plotom in ga imajo prašiči zelo radi, nato pa je problematiziral vrnitev Slaka in Travna na TVS ter se spraševal, ali ju javna TV potrebuje. Tudi pisec s psevdonimom Stanka Prodnik v zadnji Mladini ni mogel mimo obračuna z dvojico novinarjev: »Ob njunih neskromnih plačah in naklonjenosti, ki jima jo izkazuje vodstvo TVS, ne bi bili presenečeni, če bi želela pripravljati le mesečni polurni feljton prepiranja z levičarji, ki bi bil na sporedu vsak četrti petek namesto narodno- zabavnih razvedril.« Pisca je zmotil tudi moj nastop v Odmevih, v katerem sem še enkrat javnost opozoril na neskončno sprenevedanje ministrice za kulturo Majde Širca iz stranke Zares, ki ima polna usta zavzemanja za novinarsko avtonomijo in neodvisnost ter se v slogu svojega predsednika še naprej laže, da je k snovanju nove medijske zakonodaje povabila tudi Združenje novinarjev in publicistov. Ni res, pri snovanju novega zakona o medijih lahko sodeluje Repovž, medtem ko ZNP ministrica kljub opozorilom načrtno ignorira vse od začetka snovanja medijske zakonodaje. Pisec v Mladini ZNP sicer imenuje »neko obskurno društvo«, torej si njegovi predstavniki verjetno ne zaslužimo niti pozornosti RTV. Poseganje zaresnikov v medije je sicer škodljivo, vendar je za slovensko novinarstvo prav samouničujoče, če jim pri tem asistira celo predsednik DNS Repovž.