Slovenija

Tovariš Silvo Gorenc, kje je denar od šverca?

Deli na:
Tovariš Silvo Gorenc, kje je denar od šverca?

Foto: Primož Lavre - Silvo Gorenc.

Rado Pezdir razkriva, kako je potekal »državni šverc« in zakaj se je partiji zdelo moralno opravičljivo sodelovati z italijansko mafijo.

Za Socialistično republiko Slovenijo bi kljub atributom komunističnega sistema težko trdili, da je bila kakršnakoli oblika institucionalne ureditve. Bolj kot to je bila na gangsterstvu zasnovana oligarhija z navideznimi institucijami. Pred vami je zgodba, ki v slovenskem javnem prostoru prvič zelo natančno razkriva, kako je potekal tako imenovani »državni šverc«, z vsemi akterji in mehanizmi.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o komunističnih funkcionarjih, ki ne bodo nikoli kazensko odgovarjali zaradi svojega početja; kako je formalna partija neformalno prikimala tihotapstvu; kako se je organizirala ekipa tihotapcev cigaret; o mafijskih in udbovskih veteranih, ki so bdeli nad tihotapljenjem; kako sta sodstvo in tožilstvo sprevrženo »držala štango« organiziranemu državnemu kriminalu; zakaj se italijanskim kriminalcem verjetno še zmeraj toži po dobri stari in poslovno zanesljivi socialistični Sloveniji in SDV.