Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Totalitarizem in žrtve

Deli na:

Na zahtevo koalicijskih strank naj bi državni zbor hkrati z resolucijo Evropskega parlamenta o totalitarizmih obravnaval tudi novelo zakona o žrtvah vojnega nasilja in novelo zakona o vojnih grobiščih. Obeta se vroča seja o totalitarizmu in krivdi.

Na zahtevo koalicijskih strank naj bi državni zbor hkrati z resolucijo Evropskega parlamenta o totalitarizmih obravnaval tudi novelo zakona o žrtvah vojnega nasilja in novelo zakona o vojnih grobiščih. Obeta se vroča seja o totalitarizmu in krivdi.

Koalicijske stranke: SD, Zares, DeSUS in LDS so v državnem zboru vložile zagtevo, da se na isti seji kot resolucija o totalitarizmu obravnavata tudi omenjeni vojni noveli. Te naj bi bile sprva tema prve septembrske seje, a sta SDS in SLS vložili zahtevo po izredni seji za resolucijo. Sprejeta bi morala biti še pred obravnavo obeh novel o žrtvah vojne, s čimer naj bi se izognili razpravam o stopnjah krivde in izključevanju nekaterih žrtev, so menili predlagatelji.

Koalicija je zahtevo opozicije zavrnila in meni, da naj bi šlo za poskus opravičevanja kolaboracije (LDS) ali vsaj nepotrebno naglico. Zato je sedaj 28 koalicijskih poslancev na čelu z Borutom Kontičem (SD) vložilo zahtevo po obravnavi na isti seji.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je tako združitev tem kritiziral kot poskus Pahorjeve vlade, da ugaja delu opocicije in katoliški cerkvi ter s tem izraža nepoznavanje zgodovine. Kontič je Jelinčičeva kritike zavrnil in vztraja, da koalicija zna ločevati med partizani in kolaboranti.

Proti zdtužitvi obravnav se je opredelila tudi SDS, za katero je najpomembnejše sprejetje "evropskih načel". Šele nato bodo prišli na vrsto popravki zakonov, meni vodja strankine poslanske skupine Jože Tanko. Nasprotno je vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik pozdravil iniciativo koalicije in se zavzel za čimprejšnjo obravnavo vojnih novel ter reševanje problema žrtev vojnega nasilja.