Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tonin: Vlada skuša enostavne in dobro sprejete rešitve zakomplicirati in zatreti

Deli na:
Tonin: Vlada skuša enostavne in dobro sprejete rešitve zakomplicirati in zatreti

Foto: Bobo

Spremembe na področju obdavčevanja v sistemu normiranih odhodkov, ki jih je ministrstvo za finance predstavilo v četrtek, so po mnenju NSi korak nazaj.

Menijo, da se je trenutna ureditev izkazala za učinkovito. Po njihovem mnenju se bi z njo znova povečalo delo na črno, hkrati pa bi sistem postal bolj zapleten.

Kot je v današnji izjavi za medije v Ljubljani dejal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, se je pavšalna obdavčitev po njihovih ugotovitvah "prijela izjemno dobro". "Ljudje so bili zelo zadovoljni, ker je bila stvar enostavna in predvidljiva," je poudaril.

Štiriodstotna pavšalna obdavčitev se NSi zdi pravična, tako pa po Toninovih besedah očitno menijo tudi mnogi drugi, saj se je število ljudi, ki so se odločili za vstop v sistem pavšalne obdavčitve, od konca decembra 2014 do letos povečalo za več kot 10.000.

"Zdi se nam res nenavadno in nespametno, da skuša vlada enostavne in dobro sprejete rešitve zakomplicirati in zatreti. Zakaj bi spreminjali nekaj, kar dobro deluje," se je vprašal Tonin.

Pozdravil je sicer namero prerazporeditve davčnih bremen na način, da bi tisti z nižjimi prihodki plačali manj, a poudaril, da bo sistem tako precej zapleten in "nihče ne bo natančno vedel, koliko davka bo moral plačati".

Najbolj sporna pa je za NSi sprememba na področju dopolnilne dejavnosti oziroma tako imenovanih popoldanskih samostojnih podjetnikov, kjer vlada pavšalno obdavčitev po Toninovih besedah tako rekoč ukinja.



Kot je pojasnil, se bo tistim z nižjimi prihodki precej bolj izplačala obdavčitev na podlagi dejanskega dohodka, kar pa pomeni dodatne stroške za računovodstvo in dodatna administrativna bremena. Tistim z višjimi prihodki pa se bo bolj izplačala ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo, kar po Toninovih besedah spet prinaša dodatno breme.

Eden od vladnih argumentov za spremembe je preprečevanje dela na črno, a Tonin ne verjame, da jim lahko uspe. Ljudem se namreč po Toninovem mnenju ne bo več izplačalo poslovati legalno, zato se bodo mnogi vrnili k delu na črno. "Vladni predlog bo tako v resnici povečal delo na črno," je poudaril Tonin.

Glede želje vlade, da s spremembami prepreči zlorabo normiranega samostojnega podjetništva kot obvoda za redno delovno razmerje, pa je Tonin navedel možnost, da bi predlagane spremembe veljale le za tiste, ki zaslužijo več kot 50.000 evrov.

Spremembe zakona o dohodku pravnih oseb in zakona o dohodnini, ki sta omogočila danes veljavno pavšalno obdavčitev, je v DZ leta 2014 ob pomoči SLS pripeljala prav NSi, zato so v stranki, kot je še dejal Tonin, na področje pavšalne obdavčitve še posebej navezani.

Po predlogu ministrstva, ki ga je v četrtek na novinarski konferenci predstavila ministrica za finance Mateja Vraničar Erman in o katerem bodo prihodnji teden začeli z javno razpravo, bi višino normiranih odhodkov znižali s sedanjih 80 odstotkov na 60 odstotkov, davek pa bi se izračunaval glede na zavezančevo uvrstitev v dohodninski razred.

"Po tem predlogu bi bilo 77 odstotkov sedanjih t.i. normirancev obremenjenih manj, če se za njih upošteva le splošna dohodninska olajšava, torej brez upoštevanja dodatnih olajšav, na primer za vzdrževane družinske člane," je povedala ministrica.