Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tomčeva, Likovičeva, Krausejeva in Šiško zahtevajo enakopravno obravnavo kandidatov v medijih

Deli na:
Tomčeva, Likovičeva, Krausejeva in Šiško zahtevajo enakopravno obravnavo kandidatov v medijih

Foto: TVS

Predsedniški kandidati Romana Tomc, Angelca Likovič, Suzana Lara Krause in Andrej Šiško so medije pozvali, naj v predvolilni kampanji vse kandidate obravnavajo enako.

S tem, ko kandidate v predvolilnih soočenjih izbirajo na podlagi tega, kako jim kažejo ankete, mediji nekaterim že v osnovi onemogočajo, da bi jim podpora narasla, so zapisali.

Omenjeni štirje kandidati v osrednjem slovenskem medijskem prostoru opažajo "zaskrbljujoč trend negativnega razlikovanja kandidatov za predsednika republike", saj so se mnoga uredništva odločila, da bodo na soočenja povabila zgolj "arbitrarno določen izbor kandidatov". "Spoštujemo individualno uredniško politiko in svobodo medijskega poročanja, a vendar ocenjujemo, da v primeru edinih neposrednih volitev v Sloveniji interes volivk in volivcev po celoviti obveščenosti prevlada nad interesi gladiatorskih stremenj medijev po čim večji branosti in gledanosti," so zapisali v javnem pozivu.


Javnomnenjske raziskave, na podlagi katerih se nekatera uredništva odločajo o tem, koga bodo povabila na soočenja, so po navedbah štirih kandidatov "morda res pokazatelj gibanj in trendov v političnem prostoru, nikakor pa niso napoved izida na volilni dan". "Nihče namreč ne more napovedati, kako bodo glasovali tisti, ki preprosto ne želijo odgovarjati, ali pa jih klic anketarja sploh ne doseže. Z utemeljevanjem, da priložnosti omejujejo zgolj na tiste, ki po merjenju javnega mnenja dosegajo določeno podporo, se neupravičeno postavljajo v čevlje volivcev in potrjujejo dejstvo, da njihov namen ni celovito poročanje, temveč oblikovanje javnega mnenja," so opozorili.

Navajajo še, da bodo volivke in volivci "na dan volitev izbrali, kdo si zasluži biti predsednik ali predsednica Slovenije", zato ta vloga medijem ne pritiče. "Pozivamo jih, da pošteno opravijo svoje poslanstvo in vsem kandidatkam in kandidatom omogočijo enake možnosti v predvolilnem boju," so zapisali.

K oddaji podpisa pod poziv "zoper negativno medijsko selekcijo" so pozvali tudi ostale predsedniške kandidatke, ki pa se povabilu niso odzvali, so navedli v spremnem dopisu.