zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tomaž Lovše neuspešno tožil Dnevnik

Deli na:
Tomaž Lovše neuspešno tožil Dnevnik

Foto: Bobo

Okrajno sodišče v Ljubljani je v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek Tomaža Lovšeta zoper časnik Dnevnik zaradi objave policijskih prisluhov, ki so razkrili ozadje prodaje Mercatorja. Sodišče je Lovšetu naložilo plačilo vseh stroškov postopka. Zadeva še ni pravnomočna, danes poroča Dnevnik.

Poslovnež Lovše je bil neuspešen v tožbi zoper časnik Dnevnik in njegovo nekdanjo odgovorno urednico Suzano Rankov zaradi objave policijskih prisluhov, ki so razkrili ozadje prodaje Mercatorja.

Sodišče je sklenilo, da so avtorji člankov izvrševali ustavno pravico svobode do izražanja mnenj in da je ta zaradi izrednega javnega interesa glede prodaje Mercatorja v Sloveniji pretehtala nad tožnikovimi osebnostnimi pravicami. Sodišče naklepa škodovati tožniku po poročanju časnika ni ugotovilo.

Dnevnik je jeseni leta 2013 objavil vrsto člankov, ki so med drugim vključevali vsebino policijskih prisluhov Lovšetu, v katere so se ujeli tudi drugi slovenski in tuji vplivni možje (med drugimi odvetnik Miro Senica, prvi mož hrvaškega Agrokorja Ivica Todorić ter šef Goldman Sachs za srednjo in vzhodno Evropo Alexander Debelius).

Lovše je na sodišču zatrjeval, da so novinarji grobo kršili njegovo pravico do zasebnosti, časti in dobrega imena, a mu sodišče ni pritrdilo. Poleg zahtevka za umik člankov, zahtevka za opravičilo, zahtevka za sklic novinarske konference in preklic navedb je sodišče zavrnilo tudi zahtevek, s katerim je Lovše terjal prenehanje povzemanja prisluhov.

Sodišče je v sodbi med drugim zapisalo, da so sporni članki "prispevali k boljši obveščenosti ljudi in k družbeno odgovorni javni razpravi o ozadju prodaje Mercatorja" ter še, da "vsebina člankov ne predstavlja neupravičenega posega v osebnostne pravice tožnika, v njegovo čast in dobro ime, ker je šlo za razpravljanje o za demokratično družbo pomembni zadevi".