Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To Slovenci v Clevelandu pravijo o Melaniji Trump

Deli na:
To Slovenci v Clevelandu pravijo o Melaniji Trump

Foto: Bobo

Ameriški Slovenci v Clevelandu in okolici so te dni, ko poteka nacionalna konvencija republikanske stranke, malce bolj v središču pozornosti ameriških medijev zaradi morebitne prihodnje prve dame Melanie Trump, čeprav kaže, da zaradi tega ne bodo množično prestopali k Donaldu Trumpu.

Slovenci so večinoma demokrati in le redki, kot je dolgoletni sodelavec pokojnega župana, guvernerja in senatorja Georga Voinovicha August "Božo" Pust, so registrirani republikanci. Pust je razložil, da je to zato, ker ni bilo druge izbire, ker vse lokalne položaje zasedajo demokrati. Sam je postal republikanec med drugim zaradi predsednika Dwighta Eisenhowerja, dolga leta sodelovanja z Voinovichem pa so ga tam zadržala.

"Slovenci so bili vedno konservativni, ker radi trdo delajo in potem plačujejo davke, pri čemer jih zanima, kam gre njihov denar," je dejal Pust, ki pa ni prepričan, kako se bo letos odločila država Ohio, brez katere še noben republikanec ni osvojil Bele hiše. "Sama ideja, da je Melania Trump Slovenka in lahko pride v Belo hišo, nam ogromno pomeni, če pa bo to prineslo kaj glasov za Trumpa, pa ne vem," je za STA povedal Pust.

"Bil sem izjemno dobre volje, ko je povedala, da je bila rojena v tej lepi deželi Sloveniji. Lepo je govorila o svoji družini. Publika je lepo sprejela besede o prihodu v Ameriko in da je postala državljanka. To je bil najboljši del govora, posebej sedaj v tej maniji proti imigrantom. Potem pa je šla stvar malce predaleč in je postala govor v splošnih frazah," je dejal Pust, ki za kakršnekoli napake krivi pisce govora.

Njegova soproga Gloria meni, da je bila Melania odlična. "Ni mogla biti boljša. Povsem brez napake. Potem pa sem videla na CNN, da so jo raztrgali. Ker ne vedo, kako bi do Trumpa prišli, so se spravili nanjo, da uničijo tiste, ki jih ima rad," je za STA dejala priseljenka iz Trebnjega.

Kratko anketo med ameriškimi Slovenci so naredili tudi pri časopisu Cleveland Plain Dealer in dobili vtis, da so Slovenci zelo ponosni nanjo, vendar zaradi tega ne bodo šli k Trumpu. "Verjetno jo je zamikalo, da si izposodi nekaj fraz od gospe Obama. Verjetno je težko pisati govor in rabiš pomoč. Ampak nje ne bi krivila, ker ima verjetno podobne težave z angleščino kot jaz," je povedala 84-letna Anuška Lekan.

Lekanova ni povsem prepričana, da je Melania tako ponosna na svoj izvor, kot so Slovenci v Clevelandu. "Je v redu dekle in mati. Priporočila bi ji, naj veliko moli in razmisli, preden se odloči. Njen mož preveč hiti z odločitvami in ona ga lahko pomiri in prepriča, naj najprej misli in moli. Ona me ne skrbi. On me skrbi," je dejala Lekanova.

Stane Kuhar je dejal, da Slovenci niso ravno noro navdušeni nad njo, ampak so noro navdušeni nad tem, kaj je povedala glede pomena družine, trdega dela, ljubezni do države in kulture.

Predsednica Slovenske pristave, ki so jo zgradili izseljenci po drugi svetovni vojni, Mary Ann Vogel je dejala, da so Slovenci polni ponosa kot vedno, ko Slovenec naredi kaj pomembnega. Glede obtožb o prepisovanju govora Michelle Obama pa je menila, da se je morda kaj izgubilo v prevodu. Tudi Mary Ann Vogel pa zaradi Melanie ne bo spremenila mnenja o Trumpu, da bi mu dala svoj glas. "Zdaj vsi mislijo, da smo Slovenci republikanci," je dejala.