sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To je župan, ki naj bi pri oddaji gradbenih del »bageristu v ferrariju« zlorabil uradni položaj

Deli na:
To je župan, ki naj bi pri oddaji gradbenih del »bageristu v ferrariju« zlorabil uradni položaj

Foto: Bobo

Nova kazenska ovadba zoper župana Vrhnike Stojana Jakina: pri oddaji gradbenih del naj bi zlorabil uradni položaj!

S tem je, kot izhaja iz ovadbe, »dvornemu bageristu« Rajku Mivšku pridobil protipravno premoženjsko korist, a župan očitke zavrača.

Pred časom smo pisali o »bageristu v ferrariju«, torej vrhniškem gradbeniku Rajku Mivšku, ki je po besedah naših virov zaradi dolgoletnega prijateljstva z županom Vrhnike Stojanom Jakinom privilegiran občinski izvajalec gradbenih in komunalnih del. Mivšek si je kot dokaz svoje podjetniške uspešnosti pred nekaj leti privoščil rdečega ferrarija 458 italia, zato takšna oznaka zanj. Po besedah poznavalcev je zanj odštel 118 tisoč evrov.

Župan Jakin je vse očitke tedaj seveda zavrnil, tokrat pa ga je »skupina občanov« kazensko ovadila na ljubljansko okrožno tožilstvo, saj naj bi v letih 2015 in 2016 zlorabil svoj položaj in samostojnemu podjetniku Rajku Mivšku pridobil protipravno premoženjsko korist. »Ravnal je v nasprotju z določili zakona o javnem naročanju in brez objave javnih razpisov za zbiranje ponudb omogočil Rajku Mivšku s.p. izvedbo občinskih gradbenih projektov«, stoji v ovadbi.

Poleg Jakina so občani za zlorabo položaja v sostorilstvu ovadili tudi Tino Kobal, vodjo oddelka za okolje in komunalo občine Vrhnika. Prav tako se je v kriminalistični obdelavi znašla direktorica občinskega Komunalnega podjetja Vrhnika Brigita Šen Kreže, ki je, kot pravijo dobro obveščeni, le podaljšana roka Jakina. Očita se ji, da je Mivšku oddala v izvedbo posamezna gradbena dela in sicer kot in-house naročilo občine Vrhnika, čeprav je že v samem začetku vedela, da teh del, zaradi pomanjkanja strojev Mivšek sploh ne bo mogel opraviti.

Vprašanja v zvezi z očitki smo naslovili na vse tri ovadene, zanimalo nas je, ali so z ovadbo seznanjeni, kako odgovarjajo na očitke in ali so že bili zaslišani. Pravijo, da niso bili zaslišani, niti z ovadbo niso seznanjeni (iz našega maila jo vidijo prvič), vedo pa, da so kriminalisti s policijske postaje Ljubljana v zvezi s tem na občini že opravili razgovor in zbrali nekatere dokaze ter pojasnila. Očitana kazniva dejanja v celoti zavračajo, iz ovadbe sodeč (ovadena sta tudi Mivšek in nadzornik izvedbe gradbenih del Rado Trkov) gre za postopek izvedbe obnove ceste Bevke- Drenov Grič.

Pravijo, da je Komunalno podjetje Vrhnika v letu 2015 izvedlo razpis, na katerega je povabilo štiri ponudnike, med njimi pa je bil najugodnejši izvajalec Rajko Mivšek s.p., zato je KPV izbralo njega. V letu 2016 pa je občina izvedla postopek zbiranja ponudb za to investicijo in med tremi je bil spet najugodnejši Rajko Mivšek s.p., zato so z njim podpisali pogodbo. Izbor ni šel po in-house naročilu. »Dela je izvedel skladno s pogodbo, v okviru te so bila tudi plačana, zato ni moglo iti za protipravno pridobljeno korist«.

Na koncu Jakin poudarja, da je v preteklosti zoper njega že bila podana ovadba, o vsebini katere smo poročali v našem tedniku, a je bila novembra lani zavržena, ker po oceni policije »naznanjeno dejanje ni kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti«.