mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To je poslanec šaleškega lobija, poglejte njegove povezave

Deli na:
To je poslanec šaleškega lobija, poglejte njegove povezave

Foto: Bobo

Po odhodu poslanke SD in podpredsednice DZ Andreje Katič v vlado je v parlament prišel še en predstavnik tako imenovanega šaleškega lobija Jan Škoberne.

Škoberne je bil pred tem svetovalec velenjskega župana Bojana Kontiča, njegov oče pa je Marko Škoberne, direktor in solastnik družbe Esotech, ki zajeten del poslov opravi iz javnih virov, zlasti z mestno občino Velenje.

Tako imenovani šaleški lobi, ki ga poosebljata velenjski župan Bojan Kontič in njegov predhodnik Srečko Meh, ima v stranki SD, pa tudi v vladi zelo velik vpliv. Znano je, da je bila ministrica za obrambo Andreja Katič po izvolitvi za poslanko podpredsednica državnega zbora, pred tem pa direktorica občinske uprave Velenje in tesna sodelavka obeh županov.

Mnogi so bili začudeni, zakaj jo je SD predlagala za obrambno ministrico, saj je to dolžnost v stranki že zelo dobro opravljala Ljubica Jelušič, poleg tega je za stranko bolj pomemben resor za izobraževanje, ki je bil v času ministrskih menjav na razpolago. Toda razlog za imenovanje Katičeve naj bi bili interesi šaleškega lobija oziroma župana Bojana Kontiča. Z odhodom v vlado je v državni zbor prišel Jan Škoberne, ki je prav tako iz Velenja in prav tako velja za človeka, ki je blizu županu Kontiču.

Tako ima zdaj velenjski župan Katičevo v vladi, Škoberneta pa v parlamentu, kjer je celo namestnik vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana. Govori se, da bo v naslednjem mandatu kar on vodja poslanske skupine, če si bo izboril izvoljiv volilni okraj. Tokrat je imel srečo, ker so Katičevo spravili v vlado, naslednji v vrsti za poslanca Franc Špilak iz Mislinje pa je umrl. Škoberne je bil pred prihodom v parlament svetovalec velenjskega župana za mednarodno področje, še prej pa svetovalec ministra za izobraževanje Jerneja Pikala v vladi Alenke Bratušek in še prej predsednik Mladega foruma SD, kjer je bil aktiven tudi županov sin Mitja Kontič.

Mediji so poročali, kako se je Škoberne kot predsednik Mladega foruma SD zapletel v incident na poletnem taboru mladih evropskih socialistov ECOSY v Savudriji, kjer je grozil njihovemu vodstvu in jih zmerjal s pič… Zaradi šovinističnih in seksističnih izpadov je potem moral skupaj z Jernejem Štromajerjem in Davidom Delakordo v spremstvu varnostnikov zapustiti kamp. Toda Škobernetu se kljub incidentu ni zgodilo nič, še več, kot vidimo, je njegova politična kariera poskočila.

Vse to po naših virih ne bi bilo mogoče, če ne bi bil sin zelo vplivnega velenjskega gospodarstvenika Marka Škoberneta, direktorja družbe Esotech, iz katere je leta 2007 nagnal takratno predsednico uprave Zofijo Mazej Kukovič, ki je nato postala ministrica za zdravje v prvi Janševi vladi. Novi direktor je skupaj s kolegi izvedel menedžerski odkup in je tako eden od solastnikov te družbe, ki zelo veliko poslov opravi z javnimi viri. Največ z mestno občino Velenje, s katero je v letih 2013, 2014 in 2015 sklenila za 12.518.141 evrov poslov, z vsemi javnimi ustanovami in podjetji pa 49.454.322 evrov. V poslovnem interesu Esotecha je torej, da ima v parlamentu sina svojega direktorja in solastnika.

Na upravi mestne občine Velenje pa ni zaposlena poslančeva mama, kot smo pomotoma navedli v tiskani izdaji Reporterja (zaradi te napake se je na facebooku zgražal župan Bojan Kontič), ampak je Irena Hladin Škoberne žena poslančevega očeta, zaposlena pa je na uradu za finance in splošne zadeve. Poslančeva mama Darija Škobarne (malo si je spremenila priimek!) pa je okrajna sodnica na Celju. Po naših virih so Jana Škoberneta večkrat videli v SD skupaj z očetom, zlasti ko naj bi se pogovarjali o poslih družbe Esotech. Tako sinčki raznih lokalnih veljakov zlahka postanejo svetovalci, politiki in poslanci, vsi drugi pa se morajo veliko bolje izkazati, da ne pristanejo na borzi dela.