Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Talec koalicije

Deli na:

Vprašanje, ali je koalicija v krizi, je drugorazredno vprašanje. Dejstvo je, da Slovenija drsi v vse večje krizo, kar koalicija ne opazi, ker je vpletena v medsebojne spore, je na novinarski konferenci dejal predsednik SDS Janez Janša. Kot je dodal, so vodje koalicijskih strank vzeli državo za talca, namesto da bi se ukvarjali s ključni problemi.

Vprašanje, ali je koalicija v krizi, je drugorazredno vprašanje. Dejstvo je, da Slovenija drsi v vse večje krizo, kar koalicija ne opazi, ker je vpletena v medsebojne spore, je na novinarski konferenci dejal predsednik SDS Janez Janša. Kot je dodal, so vodje koalicijskih strank vzeli državo za talca, namesto da bi se ukvarjali s ključni problemi.

Po Janševih besedah ni upanja, da se bo koalicija streznila, niti ne ne bo razpadla, "mogoče bo samo nekaj kozmetičnih zamenjav v vladi". "Upamo na streznitveni učinek evropskih volitev," je povedal, a dodal, da je tudi to malo verjetno. Bolje verjeten je scenarij, pravi Janša, da bo koalicija vztrajala z enako politiko, "dokler Slovenija ne bo podvojila svoje zadolženosti s 23 odstotkov BDP iz konca lanskega leta na 50 odstotkov in dokler ne bomo imeli 150.000 brezposelnih".

Predsednik SDS je pojasnil, da strokovni svet njegove stranke v tem tednu pripravlja nabor predlogov ukrepov ter tudi predlogov zakonov za spopad z gospodarsko krizo, ki jih koalicija po njegovo ni bila sposobna pripraviti. "Slovenija bi bolje reagirala na gospodarsko krizo, če bi bila bolje vodena in če bi bil pilot v letalu," je zatrdil in dodal, da bodo ukrepe predstavili v petek.

Glede ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika je dejal, da če misli odstopiti, naj odstopi, ne pa to napoveduje ter se tako "kot kandidat na evropskih volitvah drži cel teden na naslovnicah". Po Janševem mnenju imamo v Sloveniji resnejše probleme, "da bi se ukvarjali s takimi triki". Tudi tisti, tako predsednik SDS, ki so ob tem "poračunavanju vladnih strank navidezno izpostavljeni kot glavna tarča, bodo izšli kot zmagovalci".

Kot je pojasnil, pri tem misli na t.i. tajkune. Če so ti odpirali šampanjce po rezultatih zadnjih državnozborskih volitvah, jih sedaj ponovno odpirajo, je prepričan predsednik največje opozicijske stranke. Po njegovem mnenju bodo tudi čez nekaj mesecev znova reprogramirali posojila Merkurju, Pivovarni Laški in Istrabenzu.

Ko se bo "ta prah polegel", bodo po Janševih besedah ostala naslednja dejstva: krediti bodo reprogramirani, izgledalo bo, kot da je celotno politično polje pokrito z različnimi stališči koalicijskih strank, predsednik uprave NLB Draško Veselinovič pa si bo našel drugo službo, ali pa mogoče celo kandidiral za isto mesto.

Glede spora med "tajkunom Šrotom in tajkunom Jankovićem" predsednik SDS meni, da gre le za delitev plena in užaljenost tistih, ki niso mogli lastniniti ustreznega deleža Mercatorja. Janša se je vprašal, kaj je z drugimi "takjunskimi krediti", npr. za DZS, Terme Čatež, Dnevnik in druga podjetja, "ki se zdaj ne omenjajo."

Ta podjetja so po Janševih navedbah prišla do kreditov oz. deležev, v času, ko je imel v LDS glavno besedo sedanji predsednik Zaresa Gregor Golobič. Ob tem je dodal, da ga veseli, ker je komisija za proračun sprejela sklep, s katerim od vlade zahteva, naj od bank v državni lasti in Banke Slovenije (BS) pridobi celotno bilanco kreditov. "Kdo jih je najemal, kdaj so bili odobravani in reprogramirani," je dodal.

Potem ko bodo "številke na mizi, bo možno bolj javno ugotoviti, kakšna je izpostavljenost slovenskih bank", je poudaril Janša in dodal, da se boji, da je večja, kot pravijo bankirji. "Tudi izpostavljenost Banke Slovenije je večja, kot upajo priznati," je prepričan.

Po besedah predsednika SDS je vprašanje, koliko papirjev Lehman Brothers je v času Gasparijevega vodenja kupovala BS. "Po dveh mesecih spraševanja ne moremo izvedeti koliko, kar je nenavadno. Bojim se, da gre za večji znesek, drugače ne bi skrivali tega."

Za razliko od Golobiča so zanj sporni vsi krediti in nagrade, je dejal Janša. "Za Zares je očitno sporen le del zgodbe, kjer očitno niso bili zraven. Celotna zgodba bo, ko bodo videli, koliko kreditov je dobil Bojan Petan, ki obvladuje "imperij DZS", je dodal.

Po besedah predsednika SDS se opazi razlika med časopisi, ki so v lasti Boška Šrota ali Bojana Petana. Prvi, tako Janša, podpirajo Pahorjevo SD, drugi pa Golobičev Zares. Ob tem je Janša poudaril, da bi se morali vprašati, kaj je bilo dogovorjeno na obisku predsednika SD Boruta Pahorja na prireditvi Pivo in cvetje.

Kot je zatrdil Janša, v času prejšnje vlade niti od bank niti od Banke Slovenije ni bilo mogoče pridobiti podatkov, "da bi imeli čisto sliko o teh podjetjih. Banke so se zavijale v ogrinjalo bančne tajnosti in zaščito osebnih podatkov ali pa se izgovarjale, da poročajo BS".

Dodal je, da je nekdanja uprava NLB dala kredit Infond Holdingu brez vednosti nadzornega sveta. Prepričan je tudi, da si nekdanji predsednik NLB Marjan Kramar ni izplačal nagrade v mandatu njegove vlade zato, ker bi tako Kramarjeva pogodba prišla v javnost.

Janša tudi nasprotuje višjim trošarinam. Meni namreč, da bi bil priliv denarja v proračun večji, če bi bil v Sloveniji bencin cenejši kot v Avstriji in Hrvaški.

Torkove besede predsednika Foruma 21 Milana Kučana Janša razume kot poziv koaliciji, naj prisluhne tudi opoziciji.

Glede zadnjih dogodkov, povezanih z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar, pa meni, da gre za diskreditacijo in da "se bodo napadi nanjo še nadaljevali".