mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tako se gre turizem predsednik vrhovnega sodišča v znanem srbskem zdravilišču

Deli na:
Tako se gre turizem predsednik vrhovnega sodišča v znanem srbskem zdravilišču

Foto: Vrhovno sodišče RS

Na vrhovnem sodišču je završalo. Sodnike in strokovne sodelavce je razburil službeni »turistični aranžma« predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča v znanem zdravilišču Vrnjačka Banja v osrednjem delu Srbije.

Florjančič se je namreč pred nekaj dnevi udeležil dogodka Sodniški dnevi 2017- posvetovanje sodnikov Srbije, od česar, so nas opozorili poznavalci, slovensko sodstvo ne bo imelo prav nič.

Kot kaže, pa kaj dosti od Florjančičeve udeležbe na srečanju sodnikov Srbije niso imeli niti sami udeleženci srečanja. Na tri dni trajajočem srečanju ni bilo niti enega drugega predsednika vrhovnega sodišča iz kakšne druge države Evropske unije, na podlagi česar bi pričakovali, da bi imel recimo referat na temo povezanosti sodstva v državah članicah EU ali kaj podobnega, vendar ne.

Iz pojasnila vrhovnega sodišča izhaja, da je imel Florjančič v Vrnjački Banji zgolj pozdravni nagovor. Dogodka se je udeležil na povabilo vrhovnega kasacijskega sodišča Srbije, pri čemer so dodali, da so bili med gosti še predsedniki nekaterih drugih regionalnih vrhovnih sodišč (najbrž so mislili države v regiji). Iz katerih držav, niso navedli, toda obvestila organizatorjev kažejo, da je šlo za predsednico vrhovnega sodišča Črne Gore in predsednico vrhovnega sodišča Republike Srbske (ta niti ni država).

V zadnjih dveh letih se je sicer Florjančič udeležil srečanja predsednikov evropskih vrhovnih in ustavnih sodišč v Luksemburgu marca letos in nato je bil junija letos na konferenci na temo izboljšanja sodnega menedžmenta v Budimpešti, kjer je imel na to temo tudi referat. Lani se je udeležil seminarja v Strasbourgu, o tem, kako se mednarodna in nacionalna sodišča soočajo s kršitvami človekovih pravic, v Trierju na temo sporov o jurisdikcij držav pri kazenskih postopkih ter mednarodne konference v Bratislavi o mejah transparentnosti v sodstvu.

Na srečanju v Vrnjački Banji so med drugim govorili o kršitvah človekovih pravic v sodnih postopkih. Ne moremo verjeti, da je Florjančič zamudil priložnost, ko bi srbskim sodnikom lahko obširno predaval o tem, kako je sam grobo kršil človekove pravice v zadevi Patria in kako so potem ustavni sodniki to tudi soglasno ugotovili. Za to področje je nedvomno velik ekspert. Sicer je v Srbijo potoval sam, z letom do Beograda (cena povratne vozovnice 497 evrov), vse ostale stroške so krili organizatorji.