nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Svet Evrope tudi Slovenijo svari pred nevarnostjo samocenzure zaradi zakonodaje o klevetanju

Deli na:
Svet Evrope tudi Slovenijo svari pred nevarnostjo samocenzure zaradi zakonodaje o klevetanju

Foto: Arhiv Reporterja

Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland je ob današnjem svetovnem dnevu svobode medijev pozval vseh 47 držav članic SE, med katerimi je tudi Slovenija, naj zagotovijo, da nacionalna zakonodaja o klevetanju ne bo privedla do samocenzure medijev in oslabila javne razprave.

"Priča smo zaskrbljujočim trendom, da vlade zlorabljajo zakonodajo o klevetanju v politične namene, samovoljna raba omenjene zakonodaje pa vodi v zapiranje novinarjev in poskuse, da bi zaustavili reforme na področju dekriminalizacije klevetanja," je opozoril Jagland.

Dodal je, da je za demokracijo ključnega pomena, da mediji opravljajo svojo nalogo: preiskovanje in kritiziranje tistih, ki so na oblasti. "Zakonodaja o klevetanju in njeno uresničevanje ne sme imeti negativnih posledic za svobodo izražanja," je v sporočilu za javnost zapisal generalni sekretar SE.

Ob tem je še opozoril, da je v zadnjih letih naraslo število tožb in pretirano visokih odškodnin, ki so pogosto višje od predvidenih v skladu s kazensko zakonodajo.

Jagland je ob koncu še zapisal, da je odbor ministrov SE v svojih smernicah za zaščito novinarstva in zagotavljanja varnosti novinarjev in drugih medijskih dejavnikov, ki jih je sprejel letos, zahteval od držav članic SE, naj pregledajo svoje domače zakone in prakse glede medijske svobode in zagotovijo, da so v skladu z evropsko konvencijo o človekovih pravicah.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je v sporočilu za javnost ob svetovnem dnevu svobode medijev opozorila, da je vzpostavitev, ohranitev in zagotavljanje neodvisnih, pluralističnih in svobodnih medijev bistvenega pomena za razvoj in ohranitev demokracije v državi ter gospodarski razvoj.

Opozorila je tudi, da je EU zavezana k nadaljnji promocijo in zaščiti svobode mnenja in izražanja po svetu. Hkrati je EU odločena, da se bo borila proti zakonodaji, ki uveljavlja cenzuro ali vzpodbuja samocenzuro.

"EU je odločena na temelju načel enakosti, nediskriminacije in univerzalnosti promovirati in podpirati svobodo mnenja in izražanja kot pravico za vsakogar in kjerkoli," je še zapisala Mogherinijeva.