stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šulinova: Bitka za teran je izgubljena, Židan nabira politične točke

Deli na:
Šulinova: Bitka za teran je izgubljena, Židan nabira politične točke

Foto: Bobo

Minister Židan je v boju za teran v Bruslju ravnal neodgovorno in preveč kratkoročn, zdaj pa nabira le politične točke, pravi evropska poslanka Patricija Šulin.

Zavrnitve delegiranega akta za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran pri označevanju vina Hrvatska Istra ni pričakovati, zato je slovenska bitka za teran v tej fazi izgubljena, je danes ocenila evropska poslanka Patricija Šulin (EPP/SDS). Kmetijski minister Dejan Židan je po njenih besedah ravnal neodgovorno in preveč kratkoročno.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudarila Šulinova, zavrnitve delegiranega akta s strani pristojnega odbora in kasneje s strani Evropskega parlamenta na plenarnem zasedanju ni realno pričakovati.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je po njenih besedah "že leta 2013 arogantno zavrnil pogovore s Hrvaško". Dodala je, da je Židan zavrnil tudi trilateralni pogovor med Slovenijo, Hrvaško in Evropsko komisijo.

"Ministrova dejanja lahko v prvi vrsti označim kot neodgovorna in tudi kot kratkoročno predvidevanje," je opozorila Šulinova, ki je prepričana, da odgovornost v zadevi nosi Židan in da je vsako iskanje drugega krivca le prelaganje odgovornosti.



Kritična je bila tudi do napovedane možnosti tožbe proti Evropski komisiji, saj se lahko postopek po njenih ocenah vleče več let, poleg tega pa ni jasno, kdo bo kril stroške v primeru izgubljene tožbe. Vprašala se je, ali bo stroške kril Židan.

Ta po besedah Šulinove "sedaj, ko je bitka že izgubljena, nabira le politične točke, pozablja pa na začetke, ko bi se moral začeti pogovarjati tako s Hrvaško kot z Evropsko komisijo".

Evropska komisija je v petek pripravila delegirani akt za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran pri označevanju vina Hrvatska Istra, ki vključuje zelo podrobne pogoje za označevanje. Cilj je zaščititi slovensko vino teran, zato so pogoji za označevanje neobičajno, izjemno podrobni, so izpostavili v komisiji.

Slovenske strani s tem niso prepričali. Pridelovalci terana še naprej vztrajajo, da gre za nedopusten poseg v zaščiteni izdelek, kar bo močno škodovalo tako pridelovalcem kot avtohtonim slovenskim izdelkom na splošno.