Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stojan Petrič na tarči NPU; kriminalisti tudi pri ASK!

Deli na:
Stojan Petrič na tarči NPU; kriminalisti tudi pri ASK!

Foto: Primož Lavre

Kriminalisti NPU so opravljali hišne preiskave zaradi spornega posla s Kolektor Etro Stojana Petriča.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so deset let po prodaji Etre 33 danes izvedli 33 hišnih preiskav, v katerih so iskali dokaze za sum, da je pri prodaji prišlo do zlorabe položaja. Preiskave so se zvrstile v več podjetjih, med drugim v Kolektor Etri, Kolektorju in Perutnini Ptuj, tudi pri nekdanjemu direktorju Soda Marku Pogačniku.

Pomočnik direktorja NPU David Antolovič je popoldne v izjavi medijem pojasnil, da so današnje preiskave nadaljevanje preiskav iz lanskega maja, ko so kriminalisti v povezavi s prevzemom ljubljanske družbe, ki je zaradi predkazenskega postopka ni želel imenovati, opravili več hišnih preiskav. Lanska preiskava je sicer po njegovih besedah v zaključni fazi, v njej pa so zaznali sume, ki so pod drobnogledom danes.

"Preiskujemo različne gospodarske posle glede prevzema - prevladujejo nakupi in prodaje delnic, pa tudi fiktivni posli. V preiskavi sodeluje 140 kriminalistov," je dejal. V okviru preiskav sicer niso pridržali nobene od 17 preiskovanih oseb, preiskovalci pa so so hišne preiskave izvedli na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Murska Sobota, Kranj in Nova Gorica.

Domnevna kazniva dejanja zlorabe položaja so bila sicer storjena pred desetimi leti, vendar Antolovič meni, da jim še ne grozi zastaranje. Za ta dejanja je zagrožena osemletna zaporna kazen, kar pomeni, da zastarajo v 20 letih, je pojasnil. V preiskavi sodelujejo tudi s tujimi preiskovalnimi organi, od katerih so dobili več podatkov, ki so jih že analizirali.

Več podjetij je danes potrdilo, da so pod drobnogled vzeli prevzem Etre 33 iz leta 2007, ki se je, ko je tri leta kasneje prišla iz rok družbe Sarini v Kolektorjev koncern, preimenovala v Kolektor Etro. V Kolektor Etri so potrdili, da je pri njih potekala preiskava, vendar poudarili, da ni povezana s sedanjimi lastniki. "Podjetje sicer posluje odlično in v skladu z vsemi zastavljenimi strateškimi cilji. Nobeden od obstoječih lastnikov oz. vodstva podjetja ni osumljenec v postopku preiskave. Nadaljnjih informacij do zaključka postopka ne dajemo," so zapisali.


Kriminalisti so danes obiskali tudi Perutnino Ptuj, kjer so iskali dokumentacijo zaradi suma storitve kaznivih dejanj tretjih oseb. "Družba Perutnina Ptuj ni osumljenec v postopku in zoper družbo ne poteka noben postopek. Ravno tako ni med osumljenci nihče izmed članov uprave družbe, nihče ni pridržan, kot tudi pri nikomur od članov uprave družbe ne potekajo hišne preiskave. Družba nemoteno posluje," so dodali.

Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod) sta 20-odstotni delež v Etri 33 leta 2007 prodala družbi Sarini, ki jo je po poročanju Dela prek povezanih družb obvladoval Boris Pipan. Leta 2010 pa so delnice Etre 33, ki je bila nekaj časa delničarka Perutnine Ptuj, kupili Kolektor, FMR, Energotrans, Torion in Transing. Perutnina Ptuj naj bi Sariniju pomagala pri financiranju prevzema.

Kriminalisti so danes po poročanju medijev obiskali tudi nekatere nekdanje vodilne v Kadu in Sodu. Nekdanji direktor Soda Pogačnik je za STA dejal, da se preiskava nanaša na prodajo delnic družbe Etra iz leta 2007, pri njem pa se je po uri in 20 minutah tudi že končala.

Pogačnik, pri kateremu so preiskovalci vzeli en računalnik in nekaj ključkov USB, je ocenil, da je bila takratna prodaja delnic korektna, prodano je bilo kupcu, ki je objavil javno ponudbo za prevzem družbe Etra. "Takrat je bila cena korektna," je poudaril Pogačnik.

Po poročanju spletnega portala Siol.net so preiskave potekale tudi pri nekdanji državni sekretarki in tedanji predsednici nadzornega sveta Kada Andrijani Starina Kosem, nekdanjemu predsedniku uprave Kada Tomažu Toplaku, nekdanjemu direktorju Etre 33 Janezu Erjavcu in nekdanjemu lastniku Etre 33 Borisu Pipanu.

Kriminalisti naj bi obiskali tudi prostore nekdanje Probanke v Mariboru, ki zdaj sodi pod DUTB. V preiskavi je po poročanju portala tudi Ivan Vizjak, direktor podjetja Pom-Invest v stečaju, ki naj bi po navedbah portala za Sarini odigralo vlogo začasnega lastnika Etre 33 in je od paradržavnih skladov kupilo 20 odstotkov njenih delnic.