zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Število konfliktov po slovenskih zaporih narašča, povečal se je tudi vnos drog

Deli na:
Število konfliktov po slovenskih zaporih narašča, povečal se je tudi vnos drog

Fotografija je simbolična. - Foto: Arhiv Svet24

Pravosodni policisti so lani imeli 184 konfliktov med zaporniki, v katerih je bilo udeleženih skupaj 430 oseb, 11 jih je bilo poškodovanih.

V letnem poročilu Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij za lansko leto najdemo zanimive podatke o strukturi zapornikov v slovenskih zaporih in pestrem dogajanju v njih. Trenutno je zaprtih 1376 oseb, od tega daleč največ v zaporu na Dobu pri Mirni (478), sledijo zapor v Mariboru (164), v Ljubljani (152), Kopru (130). V ženskem zaporu na Igu trenutno prestaja kazen 91 zapornic.

Povprečno število zapornikov in zapornic je v zadnjih 20 letih večinoma naraščalo, zadnji dve leti pa je nekoliko upadlo. Tako je bilo leta 2015 v vseh zavodih za prestajanje kazni zapora v povprečju zaprtih 1463 oseb, leto pred tem pa največ do zdaj- 1511 oseb. Leta 1996 je bilo na primer v povprečju zaprtih le 641 oseb. Od vseh zaprtih oseb je bilo lani v povprečju 210 pripornikov, trenutno jih je 259. Tudi med ženskami število zaprtih z leti narašča. Še leta 1998 jih je bilo v zaporu le 18, zdaj jih je že 98. Vseh obsojencev (priporniki v to število niso všteti), ki so lani prestajali zaporno kazen, je bilo skupaj 2529, pri čemer gre za tiste, ki so bili na novo sprejeti, tiste, odpuščeni in tiste, ki so bili zaprti vse leto.

Delež tujcev med zaprtimi osebami po letih upadanja spet narašča.

V tako imenovanem režimu vikend zapora je bilo na začetku lanskega leta 48 oseb, na koncu pa 61. Tudi sicer število tistih, ki uživajo ta najmilejši zaporniški režim narašča – še leta 2012 jih je bilo v povprečju deset, lani pa že 54. Delež tujcev med zaprtimi osebami po letih upadanja spet narašča: leta 2005 je znašal 16,1 odstotka, nato je nenehno upadal do leta 2009, ko je bilo tujcev med zaporniki 11,4 odstotka, od takrat naprej pa v povprečju spet narašča in je bil lani 13,9-odstoten. Največ tujcev je iz Bosne in Hercegovine, potem iz Hrvaške in Srbije, nato s Kosova.

Pazniki oziroma uradno pravosodni policisti so morali lani 67-krat uporabiti prisilna sredstva proti neubogljivim ali celo agresivnim zapornikom. Prisilna sredstva so bila uporabljena zaradi odklonitve ukaza, preprečitve konflikta med zaporniki, preprečevanja napadov in poskusov napadov, uničevanja lastnine, preprečitve samopoškodbe in pobega. Tudi lani je pri prisilnih sredstvih prevladovala telesna sila, največkrat je šlo za strokovni prijem, sicer pa so enkrat pravosodni policisti uporabili strokovni udarec, šestkrat strokovni met ter petkrat plinski razpršilec (sprej na podlagi popra).

Zelo se je povečal vnos nedovoljenih drog in opojnih substanc.

V nobenem primeru niso uporabili palice, službenega psa ali strelnega orožja. Pri uporabi prisilnih sredstev ni bil poškodovan noben zapornik, lažje poškodovani pa so bili štirje pazniki. Zelo se je povečal vnos nedovoljenih drog in opojnih substanc. Lani so odkrili 485 nedovoljenih predmetov in snovi, kar je veliko več kot predlani – 298. Domnevajo, da drogo največkrat prenašajo v telesu, to povzroča dodatne težave pri odkrivanju, saj poseg v človeško telo ni dovoljen. Pri večini odkritih vnosov droge gre za manjše količine. Zelo se je povečalo število evidentiranih konfliktov med zaporniki, lani jih je bilo 184, predlani 122. Od 430 udeleženih oseb jih je bilo 11 poškodovanih.