cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Temni madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Število človeških ribic v Postojnski jami raste

Deli na:
Število človeških ribic v Postojnski jami raste

Foto: Iztok Medja/Postojnska jama

Prvi ličinki človeške ribice, ki se je v Postojnski jami izvalila v ponedeljek, se bosta pridružili še najmanj dve. Pri izleganju so namreč ujeli še eno ličinko, kot kaže, pa bo kmalu sledila tretja. "V jamskih 'jaslih' je danes res živahno," so sporočili iz Postojnske jame.

Medtem so novice o izleženih človeških ribicah zakrožile po svetu, mediji Postojnsko jamo zasipavajo s prošnjami in čestitkami. Oglasili so se z BBC, Kuwait Timesa, celo na bencinskih črpalkah na Novi Zelandiji je prebiranje člankov o človeških ribicah iz Slovenije nekaj popolnoma normalnega, so veseli v Postojnski jami.

Obenem pa opozarjajo, da nad mladimi človeškimi ribicami še vedno visi velika negotovost. V naravi se po statističnem sklepanju iz 500 izleženih jajčec uspešno razvijeta le dva mladička.

V Postojnski jami priznavajo, da so predhodne izkušnje raziskovalcev dale skoraj ničelno verjetnost, da bi se v jamskem akvariju pred človeškimi očmi kdajkoli do konca odvil razvoj jajčec do izleganja človeške ribice.

Jajčec, iz katerih se lahko razvijajo mali jamski zmajčki, je še 20, vseh izleženih jajčec pa je bilo 64. Sedaj se začenja najtežje obdobje, saj bodo morali hraniti ličinko, ker ne živi v naravnem okolju, kjer bi to počela sama. Obenem ji bodo morali redno, dnevno, menjati vodo, da ne bi prišlo do okužbe. In če bo ličink več, bo morala biti vsaka v svojem akvariju.