Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šter: Vsi Slovenci v Turčiji so na varnem

Deli na:
Šter: Vsi Slovenci v Turčiji so na varnem

Foto: Getty Images

Zaradi negotovih razmer v Turčiji slovensko zunanje ministrstvo po besedah vodje konzularne službe Andreja Štera začasno odsvetuje potovanje v Turčijo. Je pa v tej državi na počitnicah več sto Slovencev. Samo danes je z brniškega letališča v Antalyo odletelo 127 potnikov, odpovedalo jih je 18, iz Turčije pa se je vrnilo 140, poroča TV Slovenija.

Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Šter je za STA povedal, da so vsi Slovenci v Turčiji na varnem in da ne vedo za noben primer, kjer bi bil kdo v težavah, ali bil kakorkoli prizadet v nočnih spopadih.

"Prav tako nimamo podatkov, ko bi svojci, ali prijatelji ne mogli vzpostaviti kontakta s svojimi bližnjimi, ki so v Turčiji," je dejal in dodal, da potnikom svetujejo, da so v kontaktu s svojim letalskim prevoznikom.

Kot je pojasnil, se v Turčiji ta čas nahajajo Slovenci, ki čakajo na kakšen tranzit preko turških letališč, ali tam preživljajo dopust oz. so na zasebnem obisku. Zunanje ministrstvo slovenskim državljanom svetuje, da ne naredijo kakšne poteze, ki bi jih dodatno ogrozile, je izpostavil Šter. Na letališču naj po njegovih navedbah preprosto počakajo, ker turški letalski prevoznik Turkish Airlines pospešeno obnavlja svoje lete in obvešča, kdaj polet bo in kje je ciljna destinacija.

Šter ocenjuje, da je to velik napredek od situacije, ko se ni vedelo, ali bo turški letalski prevoznik obnovil polete ali ne.

Letališče v Istanbulu je po Šterovih besedah sicer odprto, a je zaradi enodnevnega nedelovanja veliko število zaostalih potnikov in poletov, ki jih morajo zdaj različne letalske družbe opraviti.

Šter je opozoril tudi na drugo plat problema, to pa so slovenski državljani, ki čakajo v drugih državah na tranzitni let preko Istanbula, ali pa čakajo v Sloveniji, da bodo lahko preko Istanbula leteli v tretje države.

"Imamo potnike, ki čakajo na Tajvanu, v Hongkongu, na Kitajskem, v Abu Dabiju, katerih cilj ni Istanbul, ampak so v tranzitu. In ti tudi počasi dobivajo obvestila, kdaj bo Turkish Airlines opravil polet, za katerega imajo vozovnico," je pojasnil Šter.

Povedal je še, da je bil let v Istanbul zjutraj odpovedan, prav tako je odpovedan večerni let v in iz Istanbula.