Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Štefanec in Sedlarjeva svoj spor prinesla v DZ; kar poslušamo, je zmazek, so jezni poslanci

Deli na:
Štefanec in Sedlarjeva svoj spor prinesla v DZ; kar poslušamo, je zmazek, so jezni poslanci

Foto: Bobo

Mandatno-volilna komisija DZ je na današnji seji obravnavala letno poročilo KPK za lani, a se je večji del razprave vrtel okoli spora med člani senata.

Slišati je bilo poziv, naj odstopijo, ter predlog, naj o razmerah in rešitvah za KPK razpravlja DZ.

Alenka Bratušek (NP) je spomnila, da je aprila lani podala predlog za razrešitev predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Borisa Štefaneca tako, da bi to predsedniku države Borutu Pahorju predlagal DZ, a s predlogom ni uspela.

Znova je predlagala, naj DZ o tem, ali je Štefanec primeren za to mesto, opravi formalno ali neformalno razpravo, na koncu pa naj glasuje o sklepu, naj Pahor, ki ga je na ta položaj imenoval, premisli, ali bi moral za to mesto poiskati bolj primerno osebo.

Spor med predsednikom KPK in članico senata, drugo namestnico predsednika KPK, Almo Sedlar se vleče skorajda od nastopa njunega mandata pred približno tremi leti. Med njima je bilo v tem času precej medijskega obračunavanja.

Tudi prvi del današnje razprave o lanskem delu KPK je minil v znamenju, kot je dejala Bratuškova, "pranja umazanega perila članov KPK", zato je Jani Möderndorfer (SMC) vse tri, tudi prvega Štefanečevega namestnika Igorja Lambergerja, pozval, naj odstopijo.

"To, kar danes poslušamo, je zmazek," je dejal, Eva Irgl (SDS) ga je dopolnila, da "poslušamo le osebno obračunavanje". "To, da moramo o tem govoriti, je resen problem. Ker to ni stvar letnega poročila KPK," je nadaljeval Möderndorfer.


Člani senata se do poziva k odstopu niso mogli opredeliti, ker zaradi prekinitve seje niso prišli ponovno do besede. Je pa Štefanec, potem ko je predstavil poudarke iz lanskoletnega poročila, na navedbe nekaterih, da KPK ne dela nič, dejal: "Lani smo rešili več kot 1000 zadev in v imenu sodelavcev moram reči, da KPK še kako dela."

Na besede Bratuškove, da je KPK samo še institucija, ki jo predsednik izkorišča v svojo promocijo, pa je odvrnil, da bo imel možnost upokojitve prihodnje leto, a ker resno jemlje stvari, bo to funkcijo opravljal do konca mandata marca 2020, razen če ga bodo razrešili zaradi dokazane kršitve zakona.

Simona Kustec Lipicer (SMC) je skušala razpravo o tem prestaviti s sklepom, naj vsi trije člani senata KPK najdejo kompromis in se podpišejo pod to letno poročilo, h kateremu je Sedlarjeva podala ločeno mnenje. A s predlogom ni uspela.

Möderndorfer pa se je ujezil, da še ni slišal za primer, da se k poročilu podaja ločeno mnenje. "Ločeno mnenje poda le ustavno sodišče, ko odloča o stvareh, in lahko tisti, ki odloča o neki stvari, poda ločeno mnenje," jih je podučil.

Ko se je razprava vendarle usmerila v poročilo o delu KPK, je Bratuškova izpostavila svoj primer, v katerem je KPK problematizirala njeno kandidaturo za evropsko komisarko zaradi nasprotja interesov in kar je vrhovno sodišče končalo s tem, da je dalo prav poslanki.

Franc Breznik (SDS) je KPK predlagal, naj začne preiskovati SDS, pa bo imela podporo koalicije in medijev. V razpravi pa so ga zanimali predvsem t. i. koruptivni zakoni, kot je določitev registracije koles s pomožnim motorjem, javna naročila in integriteta v javnem sektorju.

Irglovo pa je zanimalo pranje denarja v NLB, kar je nedavno prišlo na dan, a Štefanec na vprašanja ni mogel odgovoriti. Mandatno-volilna komisija je namreč sejo prekinila, obravnavo poročila o delu KPK za lani pa bodo nadaljevali predvidoma septembra.