Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stavka pilotov naj ne bi prizemljila Adrie Airways

Deli na:
Stavka pilotov naj ne bi prizemljila Adrie Airways

Foto: Bobo

Piloti Adrie Airways bodo v sredo in četrtek stavkali, a v letalskem prevozniku vsaj za prvi dan stavke odpovedi letov zaenkrat ne načrtujejo.

Vse potnike kljub temu pozivajo, naj spremljajo obvestila na spletni strani Adrie Airways.

Kot so spomnili v Adrii, je Sindikat prometnih pilotov Slovenije napovedal stavko za sredo in četrtek od 6. do 22. ure. "Stavka bo vplivala na lete Adrie Airways, vendar si v družbi prizadevajo za čim manj sprememb voznega reda ter zagotovitev prevoza vsem potnikom," so zapisali v sporočilu za javnost.

Odpovedi letov za sredo tako ne predvidevajo. Prav tako večjega vpliva za potnike ne predvidevajo za četrtek, "saj bo večina rednih letov izvedena oziroma bodo potnikom zagotovili spremembo poti".

Vse potnike, ki v teh dneh potujejo z Adrio Airways, pozivajo, naj redno spremljajo aktualne potovalne informacije, ki jih bo družba objavljala na svoji spletni strani www.adria.si. Ob tem bodo tudi stopili v stik z vsemi potniki na prizadetih letih, ki so ob rezervaciji vozovnice navedli svoje kontaktne podatke. Ostale potnike pozivajo, da pokličejo klicni center Adrie oziroma prodajno mesto, kjer so kupili vozovnico.


Potnikom na prizadetih letih bodo v skladu z možnostmi ponudili brezplačno spremembo poti, brezplačno spremembo datuma potovanja ali vračilo neodletenega dela potovanja.

Kot še dodajajo, sta poslovodstvo Adrie in sindikat pilotov v preteklih mesecih opravila več pogajanj za sklenitev nove kolektivne pogodbe, ki bi stopila v veljavo po izteku veljavnosti prejšnje, vendar pa do dogovora oziroma sklenitve nove kolektivne pogodbe še ni prišlo.

V družbi obžalujejo, da sindikat vidi stavko kot nujno sredstvo za doseganje ciljev, saj bo ta najbolj prizadela potnike ter ostale zaposlene v družbi. V Adrii Airways se zato potnikom opravičujejo za vse neprijetnosti, ki jih prinaša stavka, in poudarjajo, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da omilijo njene posledice za potnike.

Do stavke v Adrii prihaja, potem ko se je s koncem februarja iztekla zadnja veljavna kolektivna pogodba o plačah in pogojih dela pilotov v Adrii. Nove kolektivne pogodbe sindikat in družba še nista sklenila, zaradi tega pa so se po 1. marcu pri delodajalcu "začele zniževati pravice in pogoji dela pilotov". Sindikat na to "ne more pristati".

Tako zahtevajo, naj Adria svojim pilotom do sklenitve novega dogovora zagotovi višino in obseg pravic in obveznosti iz delovnega razmerja, kot jih je določala zadnja kolektivna pogodba. Sindikat prometnih pilotov Slovenije je sicer stavke pilotov Adrie Airways napovedal za 22. in 23. marca, 27. in 28. aprila ter 25. in 26. maja.