Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Starman novi šef Mure

Deli na:

Nadzorni svet Mure je na današnji seji sklenil, da v sredo preneha mandat sedanji upravi Mure in prokuristu družbe Zdenku Podlesniku, je po seji povedal prvi mož Soda Tomaž Kuntarič. Na predlog Soda bo s četrtkom mandat nastopil novi predsednik uprave Mure Bojan Starman. Delavci so se ob tem odločili za prekinitev stavke.

Nadzorni svet Mure je na današnji seji sklenil, da v sredo preneha mandat sedanji upravi Mure in prokuristu družbe Zdenku Podlesniku, je po seji povedal prvi mož Soda Tomaž Kuntarič. Na predlog Soda bo s četrtkom mandat nastopil novi predsednik uprave Mure Bojan Starman. Delavci so se ob tem odločili za prekinitev stavke.

Za odstop pa se je odločil tudi nadzorni svet družbe, to zahtevo so delavci Mure postavili v ponedeljek skupaj z zahtevo po odstopu uprave. Ker pa lahko nadzorni svet razreši le skupščina družbe, bo do zamenjave nadzornikov lahko prišlo šele po izvedbi izredne skupščine, torej ne prej kot v mesecu dni. Skupščino je namreč potrebno sklicati najmanj mesec vnaprej.

Na sestanku so se dogovorili tudi, da je v sredo za vse zaposlene v družbi, razen za zaposlene v Murinih trgovinah, dela prost dan. Delavci Mure so sicer, kot je znano, spontano stavko začeli v ponedeljek zjutraj z zahtevo po odstopu uprave in nadzornega sveta, ker da družbo vodijo neuspešno. Zahtevali so tudi odstop sindikalnih vodij.

Podlesnik je sicer že ob prihodu na popoldansko izredno sejo nadzornega sveta napovedal, da bo nadzornikom ponudil svoj odstop. Na čelo Mure bo zdaj, kot omenjeno, prišel Starman, ta je po besedah prvega moža Soda Tomaža Kuntariča na imenovanje pristal, seznanjen pa je tudi z razmerami v murskosoboški družbi. Z njim je po Kuntaričevih besedah tudi dogovorjeno, da za vse družbe, za katere obstajajo pogoji, v čim krajšem času predlaga uvedbo stečaja.

Po pisanju MMC RTV SLO je bil Bojan Starman na listi SDS leta 2004 izvoljen v DZ in med drugim opravljal funkcijo predsednika parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko. Že četrti mandat je župan občine Žiri. Kot je konec avgusta poročal Dnevnik, se je Starman kot krizni menedžer že tedaj ponudil ministrstvu za gospodarstvo, če bi potrebovali njegove usluge, denimo v primeru Mure.

Po uvedbi stečaja krovne družbe bo Sod na podlagi sklepa vlade podprl ohranitev proizvodnje v družbi Mura in partnerji. V slednji po besedah Kuntariča lahko pričakuje delo med 1000 in 1100 zaposlenih. Z dnem uvedbe stečaja bodo zaposleni v Muri prešli na zavod za zaposlovanje.

"Ker se zavedamo, da bo od trenutka uvedbe stečaja do prejemanja prvih nadomestil preteklo kar nekaj časa, je z ministrstvom za delo in ministrstvom za finance dogovorjeno, da se v čim krajšem času zagotovi izredna socialna pomoč v maksimalnih zneskih," je dejal Kuntarič.

Pred zbrane delavce je stopil tudi premier Borut Pahor, ki je poudaril, da razume njihovo stisko. Dejal je, da sta z ministrom za gospodarstvo Matejem Lahovnikom v Mursko Soboto prispela predvsem zato, da bi v nastalih razmerah pomagala, kolikor je v moči vlade.

Predstavnik delavcev Peter Gruškovnjak je po predstavitvi današnjih sklepov dejal, da se s tem stavka prekinja, a z možnostjo njenega nadaljevanja v primeru, da se ne izpolnijo vse stavkovne zahteve, ki so jih delavci vsem vpletenim posredovali v pisni obliki.

Ocenil je sicer, da je bil posvet predstavnikov delavcev, vlade in nadzornega sveta družbe v nekaterih segmentih zelo pozitiven. Ob tem je vnovič pozval vodje sindikata družbe, da po zadnjih dogodkih odstopi, prav tako pa je k razmisleku o odstopu pozval tudi prvega sindikalista v državi Dušana Semoliča.

Stavka v Muri, ki se z agonijo iskanja rešitve iz kriznega stanja sooča že več mesecev, se je začela v ponedeljek zjutraj in nadaljevala v današnji dan. Po nekaterih ocenah se je danes pred tovarno v Murski Soboti zbralo okrog 700 delavcev. Pri tem velja omeniti, da pa je okrog 350 delavk in delavcev zjutraj kljub stavki prostovoljno vstopilo v tovarno in naprej delalo na naročilu za partnerja Boss. Tako je za radio Murski val povedala podpredsednica sveta delavcev in sindikalna poverjenica v Murini poslovni enoti Mura in partnerji Vesna Pavel.

V podjetju Hugo Boss, ki je ključni Murin naročnik, sicer z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje v murskosoboškem podjetju. Z dosedanjim sodelovanjem so zadovoljni in si želijo tak poslovni odnos ohraniti tudi v prihodnje, če bodo to dovoljevale zunanje okoliščine. Kot so v družbi Hugo Boss s sedežem Metzingenu še povedali za STA, verjamejo, da bodo vsa naročila iz Mure izvedena skladno z medsebojnimi pogodbami.

Bojazen, da lahko protest Murinih delavcev odžene trenutno največjega Murinega naročnika, je v ponedeljek že izrazil direktor Soda, ki je z 12,23 odstotka druga največja lastnica Mure. "Če ta odpove pogodbo, se bojim, da ne bomo imeli česa ohranjati," je povedal Kuntarič.

Dogajanje v Muri je tudi danes sicer sprožilo val odzivov. Predsednik SLS Radovan Žerjav je sporočil, da še vedno pogreša resno preiskavo ali revizijo poslovanja Mure in njenih hčerinskih podjetij, predvsem v Nemčiji. Kot ocenjuje, v primeru Mure očitno ni posebne želje, da bi se zadeve rešile, kot je bila denimo takšna želja v primeru Luke Koper ali kje drugje.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je v pismu premieru zapisala, da se je v 18 letih samostojne Slovenije našel denar za sanacijo mnogih gospodarskih in finančnih družb in mora se najti denar tudi za Muro. "Vaša vlada preprosto ne razume, da je reševanje skupine Mura ekonomsko-socialni projekt," je še zapisala.

Zveza delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost ter Slovenska zveza sindikatov Alternativa sta izrekli podporo zaposlenim v Muri. "Podpiramo vsa vaša prizadevanja, da si z odločno akcijo izborite svoje pravice," so zapisali v pismu podpore ter jih pozvali, naj pri svojih zahtevah vztrajajo do konca.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik pa je že ob robu odprtja prenovljenega ulivališča v Metalu na Ravnah na Koroškem glede spontanih protestov delavcev dejal, da je zagotovo situacija marsikje zelo težka. Zato je po njegovem odgovornost vodstev podjetij še toliko večja, da težave skušajo čim bolje reševati s socialnim dialogom.

Glede Mure pa je izrazil bojazen, da je ustavitev proizvodnje prišla v najslabšem možnem času. Kot je dejal, je vlada prejšnji teden sprejela sklepe, ki omogočajo Sodu, da se "polno angažira" pri rešitvi vseh tistih delovnih mest, ki jih je dolgoročno mogoče rešiti. Hkrati je vlada s tem poslala tudi sporočilo vsem kupcem, da proizvodnja v Muri ni ogrožena in da naj je ne selijo na druge lokacije.