Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Srečanje parlamentarnih strank

Deli na:

Naslednjo sredo naj bi se prvič srečali predsedniki parlamentarnih strank, da bi se pogovorili o obliki sodelovanja pri načrtovanju ukrepov za soočenje z gospodarsko krizo, je po srečanju z vodstvom SAZU napovedal premier Borut Pahor. Kot je dejal, naziv tega sodelovanja ni pomemben, verjame pa, da bodo uspeli pritegniti vse parlamentarne stranke.

Naslednjo sredo naj bi se prvič srečali predsedniki parlamentarnih strank, da bi se pogovorili o obliki sodelovanja pri načrtovanju ukrepov za soočenje z gospodarsko krizo, je po srečanju z vodstvom SAZU napovedal premier Borut Pahor. Kot je dejal, naziv tega sodelovanja ni pomemben, verjame pa, da bodo uspeli pritegniti vse parlamentarne stranke.

Kot je spomnil predsednik vlade, smo Slovenci imeli podobne oblike sodelovanja političnih strank že pri plebiscitu leta 1991, ob vstopanju v EU in zvezo Nato ter pri partnerstvu za razvoj v prejšnjem mandatu. Pahor je namreč prepričan, da smo Slovenci "napisali zgodbo o uspehu po demokratičnih spremembah zato, ker je znala politika ob pravem času stopiti skupaj", podobno pa moramo po njegovem storiti tudi sedaj.

Spomnil je tudi, da "nikoli nismo prišli do dogovora o sodelovanju na lahek način". Po njegovem prepričanju lahko krizo premagamo le skupaj, zato se moramo potruditi premagati razlike. Za to pa bodo po potrebni potrpežljivost, jasne predstave o tem, kaj želimo doseči, ter politična volja, je dejal.

Napovedani dialog med strankami pa po Pahorjevih besedah ne bo nadomestil odgovornosti DZ in vlade, bo pa "poskušal strniti naše izkušnje in zamisli" o tem, kateri predlogi so najkoristnejši za to, da Slovenija premaga krizo in doseže družbo najbolj razvitih.

Ne glede na razlike Pahor meni, da bo dogovor mogoče doseči, različna mnenja pa so pri tem sestavni del dogovorov. Pahor je tako na torkovem sestanku koalicije predlagal, da tudi tisti, ki imajo pomisleke glede sodelovanja, pripravijo svojo različico sodelovanja zato, da bi o tem sploh stekel pogovor.

Na vprašanje, kdaj pričakuje podpis sporazuma med vsemi strankami v DZ, pa je Pahor odgovoril, da to verjetno ne bo zelo hitro, "mislim pa, da bomo na koncu uspešni".

Sodelovanje med parlamentarnimi strankami pa po Pahorjevih besedah ne bo segalo na druga področja. Tako naj bi o vprašanjih odnosov s Hrvaško, zakona o žrtvah vojnega nasilja ter o regionalizmu potekali "ad hoc" posveti.

Na vprašanje, ali ima vlada orodje, da bi zaustavila previsoka izplačila domnevno milijonske nagrade predsedniku uprave NLB Marjanu Kramarju, je Pahor pojasnil, da so angažirali pravnike za preučitev možnosti, ki jih ima vlada. "Za nazaj, zaradi načela retroaktivnosti, verjetno ne bo mogoče posegati, za naprej pa bomo stvari uredili tako, kot je treba," je še pojasnil premier.

V Zaresu pa so za STA pojasnili, da so se na torkovem sestanku koalicije dogovorili, da bo predlog sodelovanja pri načrtovanju ukrepov za soočenje z gospodarsko krizo do konca tedna pripravil predsednik Zaresa Gregor Golobič.