Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Srečanje Pahorja in Kosorjeve

Deli na:

Premiera Slovenije in Hrvaške Borut Pahor in Jadranka Kosor se bosta danes v Kranjski Gori sešla na neformalnih pogovorih o reševanju še odprtih vprašanj in poglobitvi sodelovanja med državama.

Premiera Slovenije in Hrvaške Borut Pahor in Jadranka Kosor se bosta danes v Kranjski Gori sešla na neformalnih pogovorih o reševanju še odprtih vprašanj in poglobitvi sodelovanja med državama.

To bo prvo srečanje premierov, potem ko sta 4. novembra lani v Stockholmu podpisala arbitražni sporazum, v skladu s katerim naj bi vprašanje meje med državama reševalo ad hoc arbitražno sodišče. Srečanje bi tako lahko bilo priložnost, da slovenski premier hrvaški kolegici podrobneje pojasni zastoj, ki je nastal v Sloveniji pri ratifikaciji sporazuma. Hrvaška je namreč sporazum že ratificirala, v Sloveniji pa je zaradi kritik javnosti predmet ustavne presoje. Presojo ustavnega sodišča je pričakovati februarja, pred ratifikacijo v državnem zboru pa se obeta še predhodni referendum.

Premiera bi lahko govorila tudi o načinu reševanja odprtega vprašanja dolga hrvaškim varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke in izpolnjevanja hrvaških obveznosti do Nuklearne elektrarne Krško (Nek). Reševanje teh vprašanj in krepitev gospodarskega sodelovanja sta premiera napovedala že na septembrskem srečanju v Ljubljani, ko sta objavila dogovor o sklenitvi arbitražnega sporazuma in umiku slovenskih zadržkov na enajst hrvaških pristopih poglavij zaradi prejudica meje v hrvaških pristopnih dokumentih, s tem pa tudi o nadaljevanju hrvaških pristopnih pogajanj z EU.

Od dogovora o načinu reševanja omenjenih vprašanj bo odvisen tudi umik slovenskih zadržkov na tri hrvaška pristopna poglavja z EU - ribištvo, okolje ter zunanja, varnostna in obrambna politika. Pri poglavju okolje ima Slovenija zadržke zaradi Nek, pri okolju in ribištvu pa želi doseči tudi ohranitev pravic slovenskih ribičev.

Hrvaška, ki ima po umiku omenjenih slovenskih zadržkov po zadnji pristopni konferenci decembra lani odprtih 28 in začasno zaprtih 17 od 35 poglavij, sicer trdi, da z zadržki Slovenije glede omenjenih treh poglavij ni seznanjena, kar pa Ljubljana zanika. Slovenski zadržki za Hrvaško sicer niso glavna ovira pri približevanju EU, saj mora izpolniti še zahtevne naloge za odprtje poglavja o pravosodju in konkurenci.

Obisk Kosorjeve bo drugi v Sloveniji, odkar je v začetku lanskega julija prevzela položaj. Danes bosta imela premiera priložnost za pogovor na delovnem kosilu delegacij, po katerem bosta imela novinarsko konferenco. Kosorjeva je bila sicer prvič v Ljubljani 11. septembra lani, s slovenskim premierom pa sta se sestala že večkrat. Prvič 31. julija v dvorcu Trakošćan na Hrvaškem, nato 1. septembra v poljskem Gdansku ob robu slovesnosti ob 70. obletnici začetka druge svetovne vojne in še 26. oktobra v Zagrebu ob robu Slovensko-hrvaškega gospodarskega foruma.

Slovenijo bo dan po Kosorjevi obiskal še hrvaški predsednik Stipe Mesić, ki se bo na poslovilnem obisku na povabilo slovenskega predsednika Danila Türka mudil pred iztekom svojega drugega petletnega mandata 18. februarja.