Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Srebro za Tino

Deli na:

Črnjanka Tina Maze je na veleslalomu na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Val d'Iseru osvojila srebrno medaljo, prvo odličje za Slovenijo na SP po osmih letih. Za zmagovalko Kathrin Hölzl iz Nemčije (2:03,49) je zaostala za vsega devet stotink. Tretja je bila Finka Tanja Poutiainen (+ 0,54).

Črnjanka Tina Maze je na veleslalomu na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Val d'Iseru osvojila srebrno medaljo, prvo odličje za Slovenijo na SP po osmih letih. Za zmagovalko Kathrin Hölzl iz Nemčije (2:03,49) je zaostala za vsega devet stotink. Tretja je bila Finka Tanja Poutiainen (+ 0,54).

Uspeh Mazejeve so zaokrožile Mateja Robnik na 12. mestu (+ 2,16), Ana Drev na 14. mestu (+ 2,51) in Maruša Ferk, ki je bila 27. (+ 5,47).

"Izjemno se počutim v krogu svojih sokrajanov, saj je tu polovica Črne. V prvi vožnji nisem imela sreče, saj so se mi očala povsem zarosila in sem imela še bolj otežen nastop. V drugem nastopu sem z napadalno vožnjo izboljšala svojo uvrstitev. Popolni napad se mi je obrestoval, čeprav sem bila po prvem nastopu šele 15. Ko sem videla, da sem imela v finalu dve sekundi prednosti pred tedaj vodilno, sem vedela, da bom prišla visoko," je bila vesela Mazejeva

Po slalomskem bronu Mitje Kunca (St. Anton leta 2001), prav tako krajana Črne na Koroškem, na SP slovenski smučarji in smučarke niso več stopili na zmagovalne stopničke. Po prvi vožnji je kazalo, da tudi tokratna veleslalomska tekma ne bo prinesla odličja za slovenski tabor, saj je bila Mazejeva šele 15., tudi za Robnikovo, ki je bila deseta, ter le malo pred Drevovo (17.) in Ferkovo (21.). Črnjanka je za vodilno Avstrijko Kathrin Zettel zaostajala za dve sekundi in stotinko.

Na drugi progi, ki jo je z 41 vratci zakoličil slovenski trener za tehnične discipline Marko Jurjec, pa je Mazejeva naravnost eksplodirala in dolgo vodila, po dramatičnem razpletu pa ji je le malo manjkalo, da bi po Vailu, kjer je leta 1989 slalomsko prvo mesto osvojila Mateja Svet, postala še druga v zgodovini slovenskega alpskega smučanja, ki bi osvojila zlato odličje. Veselila pa se je lahko svojega prvega odličja na velikih tekmovanjih. Doslej je bila dvakrat peta na SP; s to uvrstitvijo je začela letošnje tekmovanje v Franciji na superveleslalomu, peta pa je bila tudi v začetkih svoje kariere na najvišji ravni leta 2003 v St. Moritzu (veleslalom). Dvakrat dvanajsta je bila na olimpijskih igrah v veleslalomih v Salt Lake Cityju (2002) in Torinu (2006). "Težko sem čakala to kolajno po vseh teh SP in OI. Tako kot celotno prvenstvo je bil tudi današnji dan zelo pester, z velikimi padci in tudi velikimi vzponi. Dosegla sem cilj. Na svetovno prvenstvo sem prišla po medaljo," je komentirala Mazejeva.

Črnjanka je bila v finalu na čelu vse do nastopa 24-letne Hölzlove, četrte po prvi vožnji. "Vse moči sem usmerila v napad. Videla sem, kako dobro je smučala Mazejeva, zato sem po prevzemu vodstva vedela, da bo to lahko dovolj za zmagovalne stopničke, nikakor pa nisem pričakovala zmage," je priznala Hoelzlova, ki je po Marii Epple in SP leta 1978 v Garmisch Partenkirchnu osvojila prvo nemško veleslalomsko zlato. Njena mlada rojakinja Viktoria Rebensburg namreč ni zdržala pritiska in je s tretjega mesta nazadovala na deveto, Poutiainenova pa je bila skoraj pol sekunde počasnejša od najboljše slovenske smučarke. Tedaj je bilo že jasno, da bo Mazejeva na zmagovalnih stopničkah. Ko je Zettelova, na tem SP je že osvojila superveleslalomsko zlato, nizala napake in z večjo v spodnjem delu zapravila zlato ter padla celo na šesto mesto, se je začelo slavje v mali ekipi Mazejeve. V letošnji sezoni nastopa s svojo ekipo, s katero se je veselila že 10. januarja na Zlati lisici, ko je z najboljšim časom druge vožnje dosegla sedmo zmago v svetovnem pokalu v karieri in se s tem izenačila z legendarno Matejo Svet. Tudi tokrat je končala v objemu s partnerjem, kondicijskim trenerjem ter fizioterapevtom Andreo Massijem, ki je tudi vodja male ekipe Črnjanke, v kateri je še trener ter serviser Andrej Perovšek.

Veselje pa je zajelo tudi preostalo slovensko ekipo, saj so bile vse štiri tekmovalke med trideseterico, tri pa med prvo petnajsterico. "To je bil v resnici zelo velik ekipni uspeh, Mazejeva pa je bila naravnost fantastična. Osvojili smo medaljo ter nanizali še nekaj zelo dobrih uvrstitev. Takega uspeha nismo dosegli že zelo dolgo. Po prvi vožnji so bile vremenske razmere zelo težke, snežilo je, in Mazejeva v takih pogojih ni najboljša. Zato pa sta bili Robnikova in Drevova uspešni, posebej velja za slednjo, po daljšem obdobju. V finalu se je vreme izboljšalo in Mazejeva je bila ravno prav jezna, da je pokazala eno svojih najboljših voženj. Lahko bi bila tudi zlata, vendar pa je tudi srebro veliko vredno," je nastop opisal vodja slovenske ženske ekipe Božo Jaklin in dodal: "Mazejeva v slalomu ne bo tekmovala. V zadnji disciplini SP bosta slovenske barve zastopali le Ferkova in Vanja Brodnik."