milano, ulični prodajalec Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sporne nagrade

Deli na:

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je na pravosodnega ministra Aleša Zalarja naslovil poslansko vprašanje v  zvezi z vlogo državnega pravobranilstva v primerih visokih nagrad stečajnim upraviteljem v postopkih, kjer je upnik Republika Slovenija.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je na pravosodnega ministra Aleša Zalarja naslovil poslansko vprašanje v  zvezi z vlogo državnega pravobranilstva v primerih visokih nagrad stečajnim upraviteljem v postopkih, kjer je upnik Republika Slovenija.

Poslansko vprašanje objavljamo v celoti:

 

Zadnje mesece so razburjale slovensko javnost izredno visoke nagrade stečajnim upraviteljem, ki so jih s sklepom o odmeri nagrad določila sodišča. Več odmerjenih  nagrad stečajnim upraviteljem je bilo višjih od 100.000 EUR. V primerih IUV 202.916 EUR (stečajna upraviteljica Nataša Gibličar Toš), Elan 233.873 EUR (stečajni upravitelj Andrej Marinc), Citrus 156.769 EUR (stečajna upraviteljica Mojca Breznik), Videm 346.531 EUR (stečajni upravitelj Branko Ogorevc) so sodišča stečajnim upraviteljem odmerila za 940.089 EUR nagrad.

Čeprav je Državno pravobranilstvo sicer v drugi polovici letošnjega julija na slovenska sodišča vložila več pritožb zoper sklepe o odmeri nagrad stečajnim upraviteljem v postopkih, kjer je upnik država, pa ni vložilo pritožb v zgoraj navedenih primerih, v katerih so sodišča tem stečajnim upraviteljem odmerila najvišje nagrade.           

Javnost je upravičeno pričakovala, da bo državno pravobranilstvo reagiralo, ali na pobudo vlade ali po uradni dolžnosti in sprožilo pritožbene postopke ter s tem tudi v teh primerih zaščitilo javni interes.

Toda to se ni zgodilo. Državno pravobranilstvo ni sprožilo nobenih pritožbenih postopkov in te visoke nagrade so ostale. Precej medla je bila tudi reakcija Ministstrstva za pravosodje oziroma vlade. Popravek pravilnika je bil sicer korak v pravo smer, ni bil pa pravočasen in zadosten. Dodatno zbuja skrb podatek, da so slovenska sodišča od 2. julija letos, ko je vlada sprejela spremembe pravilnika o omejitvi nagrad stečajnim upraviteljem, do njegove uveljavitve izdala več sklepov o odmeri nagrad stečajnim upraviteljem, kot so jih prej izdala v dveh ali še več mesecih.  

Na podlagi navedenega Vas sprašujem:



1.    Kakšna je vloga državnega pravobranilstva pri stečajnih postopkih  oziroma v primerih odmer nagrad stečajnim upraviteljem, kjer je upnik oziroma eden izmed upnikov Republika Slovenija ?
2.    Ali menite, da je državno pravobranilstvo v predmetnih stečajnih postopkih dobro opravilo svojo vlogo zastopnika Republike Slovenije in varuha javnega interesa?
3.    Ali ste že prejeli poročilo državnega pravobranilstva o vložitvi pritožb državnega pravobranilstva zoper sklepe o odmeri nagrad stečajnim upraviteljem v vseh primerih, kjer je upnik Republika Slovenija in v katerih je bilo o čezmernih nagradah odločeno v času neposredno pred uveljavitvijo znižane tarife?
4.    Ali ste v primerih, da pritožbe niso bile vložene zoper vse takšne sklepe od državnega pravobranilstva zahtevali pojasnila o tem, zakaj te niso bile vložene?
5.    Ali je vlada v primerih najvišje izplačanih nagrad stečajnim upraviteljem dala formalno pobudo državnemu pravobranilstvu za vložitev pritožbenega postopka zoper sklepe o odmeri nagrad stečajnim upraviteljem v vseh primerih, kjer je upnik Republika Slovenija?
6.    Ali v primeru, da državno pravobranilstvo v konkretnih primerih odmer nagrad stečajnim upraviteljem ni primerno zaščitilo javnega interesa namerava vlada sprožiti kakšne postopke proti nosilcem funkcij na državnem pravobranilstvu?
7.    Ali je Republika Slovenija v primerih enormnih nagrad stečajnim upraviteljem izkoristila vsa pravna sredstva?
8.    Ali nameravate predlagati spremembe Zakona o državnem pravobranilstvu?