sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šolniki bodo spet protestirali pred vlado

Deli na:
Šolniki bodo spet protestirali pred vlado

Foto: Bobo

Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je danes sklenil, da bo prihodnji teden pred poslopjem vlade protestnih shod zaposlenih v plačni skupini J. Sklicali pa bodo tudi izredno sejo sindikalne konference predšolske vzgoje, na kateri bodo odločali o stopnjevanju protestov oz. stavki pomočnic vzgojiteljic.

Kot so spomnili v sindikatu, so že konec septembra ministrici za izobraževanje Maji Makovec Brenčič poslali pismo z zahtevo po začetku pogajanj o izboljšanju plačila za pomočnike in pomočnice vzgojiteljic. Ob odzivu na pismo, ki ga je sindikat prejel v teh dneh, pa ugotavljajo, da se je resorno ministrstvo skrilo za stališče ministrstva za javno upravo, ki pa zahtevo po takojšnjem začetku pogajanj zavrača.

Ker je ministrica za izobraževanje prek stališča ministrstva za javno upravo pogajanja očitno zavrnila, je glavni odbor sindikata sklenil sklicati izredno sejo sindikalne konference predšolske vzgoje, na kateri bodo odločali o stopnjevanju protestov oziroma o stavki, "ki naj pomočnicam in pomočnikom vzgojiteljic zagotovi pravico do pogajanj o ceni njihovega dela, kot so jo imeli policisti in jo ta trenutek uresničujejo tudi zdravniki".

Glavni odbor sindikata ob tem sicer ministrico v javnem pismu sprašuje, ali odstopa od že izrečenih besed. Kot so spomnili, je namreč dejala, da je treba "kompleksno in zahtevno delo" pomočnic vzgojiteljic čim prej ustrezno ovrednotiti ter na novo opredeliti in ovrednotiti njihove naloge. Sprašujejo jo tudi, ali je prelomila obljubo o izboljšanju plač tej skupini zaposlenih še pred koncem letošnjega leta, kar je po njihovih navedbah pomočnicam in pomočnikom javno zagotovila na sestanku z njimi na sedežu Sviz.

Ob stališču ministrstva za javno upravo, "da bo najkasneje do konca marca 2017 mogoče reči, katera delovna mesta bo treba uvrstiti v višji plačni razred", pa v Svizu opozarjajo, da gre "za cinično sprenevedanje vlade, s ciljem sindikate javnega sektorja žejne prepeljati čez vodo, saj v rebalansu proračuna za leto 2017 in proračunu za leto 2018 za odpravo anomalij v plačnem sistemu ni načrtovan niti evro".

Glavni odbor Sviza je danes razpravljal tudi o vrednotenju dela najslabše plačanih delovnih mest v plačni skupini J. Gre za zaposlene (čistilke, hišnike, perice, negovalke, voznike, administratorje, poslovne sekretarje, računovodje ...), ki prejemajo najnižje in minimalne plače ter z njimi, kljub temu da delajo polni delovni čas, ne morejo dostojno živeti, so pojasnili v sindikatu.

V sekciji administrativno-računovodskih in tehničnih delavcev Sviza so nedavno oblikovali zahtevo za organizacijo protestnega shoda, saj so nezadovoljni, ker vlada večkrat zapisanih zagotovil, da se bo vrednotenje najslabše plačanih delovnih mest v skupini J izboljšalo, do zdaj ni uresničila.

Glavni odbor je danes soglasno potrdil to zahtevo. Protestni shod zaposlenih v skupni J bo izpeljan prihodnji teden pred vlado, podrobnosti pa bodo predstavili na novinarski konferenci v četrtek.