Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Izvedenec z "z verjetnostjo, ki meji že na gotovost", zavrača trditve Noviča

Deli na:
Izvedenec z "z verjetnostjo, ki meji že na gotovost", zavrača trditve Noviča

Milko Novič - Foto: Bobo

Sojenje Milku Noviču, obtoženemu umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika decembra 2014, se je prevesilo v zaključno fazo.

Prihodnjo sredo bosta tožilstvo in obramba podala zaključne besede, je danes sklenila sodnica Špela Koleta. Pred tem je prebrala dopolnitev izvedenskega mnenja izvedenca za balistiko Franca Sabliča.

Sablič "z verjetnostjo, ki meji že na gotovost", ocenjuje, da taka kontaminacija las in rok obtoženega, na način, kot ga navaja Novič, praktično ni mogoča. Novič namreč ves čas zatrjuje, da so se strelski delci na njegove roke in lase prenesli z jakne, ki jo je več kot leto dni pred napadom na Jamnika nosil na strelišču, kjer je streljal z različnimi naboji in kalibri.

Izvedencu Sabliču je sodišče po zadnjem pričanju nemške izvedenke Edith Gebhart iz kriminalistično-tehniškega inštituta bavarskega deželnega kriminalističnega urada v Münchnu, ki je med drugim analizirala ostanke streljanja z Novičevih las in plašča, ter Ester Ceket iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki je izdelala slovensko mnenje, poslalo prepis njunih izjav na sodišču.

Sablič je v svojem dopisu sodišču poudaril, da je bilo tekom sojenja "zelo ozko specializiranim strokovnjakom" postavljenih veliko parcialnih vprašanj o kemijski sestavi delcev ter koncentracijah kemijskih elementov. Na parcialna vprašanja pa lahko ozko specializirani izvedenec poda zgolj delne, nepopolne odgovore, ki so po prepričanju Sabliča za "nestrokovno javnost", kamor sodijo tudi sodišče, obramba in tožilstvo, zavajajoči.

Sablič je v svojem dopolnjenem mnenju med drugim poudaril, da so ne glede na način kategorizacije sledi, najdene na jakni Noviča, "karakteristične sledi streljanja". Nemci so strelske delce kategorizirali na drugačen način kot slovenski forenzični laboratorij (A, B, C, D ali pa dvokomponentni, trikomponentni, štirikomponentni).



Slovenski izvedenec je v svojem dopolnjenem mnenju tudi ponovil, da so karakteristični delci, najdeni na Novičevih rokah in laseh, enake sestave kot delci v tulcu, najdenem na kraju kaznivega dejanja. Sablič vztraja, da gre za karakteristične štiri elemente (antimon, barij, svinec, kositer) v različnih kombinacijah, ta kombinacija pa je zelo karakteristična za nekatera streliva proizvajalca S&B. Tudi tulec, najden na kraju kaznivega dejanja, je istega proizvajalca.

Sablič je med drugim še izpostavil, da so tudi karakteristični delci, najdeni na Novičevi jakni, enake sestave kot delci s tulca, najdenega na kraju streljanja na Jamnika.

V nadaljevanju je sodnica zavrnila vse dodatne dokazne predloge tožilstva in obrambe ter določila, da bodo prihodnjo sredo, po branju še zadnjih listih, predstavili zaključne govore.

Novič je obtožen, da je 16. decembra 2014 okoli 19.40 na parkirišču gostinskega lokala na ljubljanskem Viču izza hrbta dvakrat v glavo ustrelil Jamnika. Kot piše v obtožnici, je to storil načrtno in zahrbtno, žrtvi je življenje vzel, ko ta tega ni pričakovala in se tudi ni mogla braniti.

Umor je Novič po mnenju tožilstva storil iz brezobzirnega maščevanja, saj je je bil Jamnik direktor inštituta, s katerega so Noviča odpustili. Jamnik je umrl tri dni po napadu, Noviča pa so aretirali kmalu zatem. Novič krivdo ves čas zanika.