pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodnica iz razvpite zgodbe o bulmastifih bi bila zdaj rada kar ustavna sodnica

Deli na:
Sodnica iz razvpite zgodbe o bulmastifih bi bila zdaj rada kar ustavna sodnica

Foto: iStock

Višja sodnica na upravnem sodišču Margučeva je dvakrat kršila ustavne pravice Janezu Janši glede poročila KPK, soodgovorna pa je tudi za to, da smrtno nevarnih bulmastifov Saše Baričeviča niso pokončali že po brutalnem napadu na Stanislava Megliča.

Med devetimi kandidati, ki so se na poziv predsednika republike Boruta Pahorja prijavili za prosti mesti ustavnih sodnikov, je tudi 57-letna višja sodnica Darinka Dekleva Marguč, vodja oddelka za varstvo ustavnih pravic na upravnem sodišču. Poznavalci ugotavljajo, da ima ravno Margučeva zaradi preteklih »zaslug« veliko možnosti, da pride na funkcijo ustavne sodnice, potem ko se bo jeseni iztekel mandat ustavnima sodnikoma Miroslavu Mozetiču in Marti Klampfer.

Te »zasluge« Margučeve niso majhne, me njimi je tudi kršenje človekovih pravic vodji opozicije Janezu Janši, kar je pri vladajoči koaliciji v parlamentu, ki mu bo Pahor v izvolitev predlagal dva kandidata za funkcijo ustavnega sodnika, žal dobra referenca. Margučeva je Janši ustavno pravico do enakega varstva pravic kršila kar dvakrat, to je ugotovilo vrhovno sodišče pri presoji tega, ali mu je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) z izdajo poročila o premoženjskem stanju posegla v ustavne pravice. Vrhovno sodišče je ugotovilo, da mu je bila kršena pravica do enakega varstva pravic, saj ni imel možnosti odgovoriti na osnutek poročila.

Kako je v zgodbo vpletena Margučeva? Bila je članica kar dveh senatov upravnega sodišča, ki je kot neutemeljeno zavrnilo tožbo Janše glede poročila KPK, v kateri je med drugim opozarjal ravno na opisano kršitev človekovih pravic. Margučeva je bila tako v senatu upravnega sodišča, ki je njegovo tožbo zavrnil marca 2013, kot v senatu, ki je julija 2014 odločal v ponovnem postopku (prvo sodbo upravnega sodišča je namreč vrhovno sodišče razveljavilo) in tožbo znova zavrnil, češ da je neutemeljena. Ironija je, da je Margučeva vodja oddelka za varstvo ustavnih pravic na upravnem sodišču, v opisanem primeru pa je ustavno pravico sama grobo kršila kar dvakrat.

To žal nista njeni edini napačni sodniški odločitvi, naslednja je celo pripomogla, da je bil nekdo ob življenje. Gre za razvpit primer doktorja Saša Baričeviča, ki so ga februarja 2010 pokončali njegovi lastni trije bulmastifi. Ti psi bi morali biti usmrčeni že več let prej, potem ko so sredi Ljubljane leta 2006 napadli in skoraj pokončali mimoidočega Stanislava Megliča. Veterinarski inšpektor je izdal tri odločbe za usmrtitev nevarnih psov, vendar je senat upravnega sodišča, ki mu je predsedovala Darinka Dekleva Marguč, odločbo o usmrtitvi odpravil in odredil vrnitev psov lastniku Baričeviču. Kot se je izkazalo, so pri tem sodniki celo napačno uporabili pravo, po zakonu bi namreč morali potrditi usmrtitev psov. Tedanji predsednik upravnega sodišča Janez Breznik je samo dejal, da pač včasih pride do zmotne uporabe prava, pri čemer po njegovem pri odločanju sodnikov ni šlo za elemente korupcije.

Margučeva je sicer izredno ambiciozna, lansko jesen je neuspešno kandidirala za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice, pred devetimi leti pa za ustavno sodnico. Tedanji predsednik Janez Drnovšek jo je s še tremi kandidati predlagal državnemu zboru v izvolitev, vendar je pri glasovanju v parlamentu neslavno pogorela.