Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodišče razveljavilo obsodbo 87-morilca iz Maribora

Deli na:
Sodišče razveljavilo obsodbo 87-morilca iz Maribora

Obtožnica je 87-letnika bremenila umora iz maščevanja. - Foto: STA

Višje sodišče je zaradi procesne napake razveljavilo obsodbo Ivana Grobina, ki je januarja letos vzel življenje svoji 70-letni partnerici, poroča časnik Večer.

Sodišče, ki je Grobina julija obsodilo na 20 let zapora, se namreč ne bi smelo seznaniti z izjavo osumljenega umora, ki jo je dal policistom, preden so ga ti poučili o njegovih pravicah.

Odvetnik 87-letnega moškega Tomaž Žiger, ki ga je zagovarjal po uradni dolžnosti, je v pritožbi zoper sodbo opozoril, da se je na sojenju zgodila bistvena kršitev določb kazenskega postopka. Sodnici in porotniki se namreč niso izločili iz postopka, ko so se na sojenju seznanili z nedovoljenim dokazom. Gre za pričanje policistke, ki je na sodišču opisala okoliščine svojega pogovora z osumljenim na prizorišču umora, ko policisti Grobinu še niso dali pravnega pouka.

Policistka je sicer že v predkazenskem postopku o tem napisala uradni zaznamek, kar ni bilo sporno. Tožilec ga je izločil iz spisa, da se sodišče ne bi seznanilo z izjavo osumljenca, ki jo je dal policiji pred pravnim poukom. Kajti sodišče na tak dokaz ne sme odpreti sodbe, sodni senat pa se tudi ne sme seznaniti z njim.


Senat se je kljub temu na sojenju seznanil s tem, kaj je Grobin tedaj povedal policistki. Sodišče je namreč to policistko povabilo k pričanju in povedala je vse, kar o zadevi ve. Predsednica senata Tanja Rot je ni pravočasno ustavila, zato je v zapisnik prišlo tudi to, česar sodni senat med odločanjem o usodi obtoženega za umor ne bi smel vedeti.

Višji sodniki so pritrdili odvetniku Žigerju, zato so sodbo razveljavili in primer vrnili na začetek. Prvostopenjskemu sodišču so naložili, da mora iz spisa izločiti vse listine, vezane na pričanje policistke o tem, kar ji je povedal obdolženi pred pravnim poukom.

Na ponovljenem sojenju, ki bo moralo potekati pred spremenjenim senatom, je zaradi slabega zdravja 87 let starega obtoženca pričakovati iste zaplete, ki so se dogajali na prvem sojenju. Sodišče je moralo namreč predobravnavni narok večkrat preložiti, ker je obtoženi zatrjeval, da skoraj nič ne vidi in da izjemno slabo sliši.

Do tragedije je prišlo konec januarja v mariborskem stanovanjskem bloku, kjer naj bi obdolženi zvečer zaradi spora glede nepremičnine ustrelil 70-letno zunajzakonsko partnerico, nato pa je skušal soditi še sebi. Po strelu nase je izgubil zavest, šele naslednji dan zjutraj pa je sam poklical policiste. Ob prihodu reševalcev je bila živa tudi njegova žrtev, ki pa je kljub zdravniški pomoči pozneje umrla.