favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodba v primeru Global

Deli na:

Na današnji razglasitvi sodbe v primeru Global sta bila obtožena David Bukovac in Sead Suljanović spoznana za kriva povzročitve hude telesne poškodbe, ki je imela za posledico smrt Gorazda Čamernika. Sodni senat jima je zato prisodil osem let zapora. Oba sta tudi dolžna poravnati stroške kazenskega postopka.

Na današnji razglasitvi sodbe v primeru Global sta bila obtožena David Bukovac in Sead Suljanović spoznana za kriva povzročitve hude telesne poškodbe, ki je imela za posledico smrt Gorazda Čamernika. Sodni senat jima je zato prisodil osem let zapora. Oba sta tudi dolžna poravnati stroške kazenskega postopka.

Sodnica Katarina Turk Lukan je v obrazložitvi obsodbe poudarila, da je obtoženi Bukovac odločilno prispeval k izvršitvi hude telesne poškodbe, saj je Suljanoviću s prvim udarcem Čamernika v glavo pokazal, "kdo je tarča". Tako sta ga izmenično začela pretepati in mu zadala 11 udarcev. Dejanje pa jima je po besedah Turk Lukanove dokazano z izpovedmi prič Svetlane Vukić, Rasima Kazića, anonimnih prič ter s posnetki varnostnih kamer.

Po obravnavi je oče pokojnega Danilo Čamernik povedal, da je sodba zelo nepravična, saj gre po njegovem mnenju za naročen umor, za kar naj bi imel tudi dokaze. Kot je poudaril, "ne Suljanović, ne Bukovac nista imela pravega razloga, zakaj sta ga tepla". "Osem let kazni ni nič, saj gre v tem primeru za življenje, ki je bilo končano na zelo krut način," je dejal. S to sodbo pa po njegovem mnenju sodišče podpira kriminal. Na koncu je še napovedal, da se bodo zavzemali, da bo dejanje dobilo drugo kvalifikacijo.

Pooblaščenec očeta Franci Matoz pa se je vprašal, "ali je mogoče še na bolj zavržen ali brutalen način z nekom obračunati, da dobiš najvišjo kazen 15 let zapora".

Okrožna državna tožilka Blanka Žgajner je ob koncu dejala, da je s sodbo zadovoljna. "Potrjene so bile vse navedbe, ki jih je tožilstvo predočilo," je pojasnila. Dodala je, da se bo tožilstvo pritožilo nad višino kazni, saj je predlagalo 12 let zapora.

Zagovornika obtoženega Suljanovića in obtoženega Bukovaca Marko Kušar in Dušan Csipo se bosta prav tako pritožila na razsodbo sodnega senata. Kot sta poudarila, ju obrazložitev sodnice Turk Lukanove ni prepričala.

Kot je poudarila Turk Lukanova, je tiste noči prišlo med Bukovacem in Čamernikom do verbalnega konflikta. Bukovac je po radijski zvezi poklical Suljanovića, ki je v Globalu delal kot vodja varnostnikov na črno. En za drugim sta odšla za Čamernikom in njegovo skupino. Bukovac je prvi udaril Čamernika v obraz in za tem sta ga oba začela izmenično pretepati s pestmi v glavo, da je ta padel na tla.

V nadaljevanju je sodnica pojasnila, da sta ga z nogami in rokami pretepala tudi na tleh. Ko je Čamernik poskušal vstati, mu je Suljanović zadal zadnji udarec v glavo, da je pokojni padel na tla in si tako prelomil kosti možganske baze. Zaradi tega je nekaj dni kasneje umrl, je poudarila Turk Lukanova.

Ob analizi izpovedb anonimnih prič, je sodišče prišlo do ugotovitve, da sta obtožena v zagovoru zmanjševala svoji vlogi pri pretepu, saj naj bi Bukovac, kot je sam povedal, Čamernika le odrinil, Suljanović pa naj bi ga od strahu pred napadom udaril le enkrat. Sodnica se je ob tem vprašala, od kod je Čamernik dobil ostale udarce, saj je po mnenju sodnega izvedenca medicine dobil 11 udarcev. To dokazuje, da sta oba obtožena močno udarjala pokojnega v vitalne dele telesa in v glavo.

Ob tem je sodnica pojasnila, da je sodišče prodajalko kart Svetlano Vukić, kljub predhodnim drugačnim izpovedbam, štelo za verodostojno pričo. Njene besede so bile namreč potrjene z izpovedjo operativnega direktorja družbe VIP Varovanje Rasima Kazića, anonimnih prič in ne nazadnje tudi z zagovorom obtoženega Suljanovića.

Pri pojasnilu, zakaj so obema prisodili enako kazen, je Turk Lukanova povedala, da sta bila oba varnostnika, ki bi morala umirjati konflikte, ne pa jih povzročati. Imeti pa bi morala tudi večji prag tolerance. Ob tem sta Čamernika napadla le na osnovi kletvic, ki jih je pokojni izrekel Bukovacu. Med pretepom pa sta zlorabljala znanje borilnih veščin, je še dejala sodnica.

Med olajševalnimi okoliščinami so pri Suljanoviću upoštevali nekaznovanost ter to, da se je sam predal in omogočil uspešno izvedbo kazenskega postopka. Bukovacu so prav tako upoštevali nekaznovanost ter dejstvo, da je oče treh otrok. Med oteževalnimi okoliščinami pa so pri Bukovacu upoštevali, da je bil obtožen zaradi prekrška zoper javni red in mir.

Obtoženi Suljanović bo do pravnomočnosti sodbe ostal v priporu, saj nima ne začasnega, ne stalnega prebivališča v Sloveniji, poleg tega pa je po storjenem kaznivem dejanju že zbežal v Bosno in Hercegovino. Bukovacu pa je sodnica že v četrtek odpravila hišni pripor, tako da bo pravnomočnost sodbe pričakal na prostosti.