Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Smešnica na sodišču: Janševo parcelo ocenil inženir komunale

Deli na:
Smešnica na sodišču: Janševo parcelo ocenil inženir komunale

Foto: bralec Reporterja

Danes bi morali biti zaslišani sodni izvedenci, ki so ponovno ocenjevali tako imenovano Janševo parcelo v Trenti. A je preiskovalna sodnica Irena Topolšek zaslišanje prekinila, ker se je izkazalo, da eden od izvedencev po izobrazbi sploh ni gradbenik, ampak inženir geodezije in komunale, drugi, ki je podpisal izvedensko mnenje, da si ocenjevanega posestva sploh ni ogledal.

Smešnica s 15.000 kvadratnih metrov velikim posestvom, ki ga je prvak SDS Janez Janša leta 2005 prodal Imosu za 130.000 evrov, se je danes nadaljevala na ljubljanskem sodišču. Zaslišani bi morali biti štirje izvedenci, ki so to parcelo ocenili na 20.000 evrov: Andrej Kocuvan (predsednik združenja sodnih cenilcev gradbene stroke ter funkcionar SD v Mariboru), Bojan Grum (sodni cenilec gradbene stroke), Andrej Udovč (agrarni ekonomist) in Andrej Avsenek (sodni cenilec za gozdarstvo). Cenitev so opravili tako, da so vrednotenje parcele razbili na gradbeništvo, kmetijstvo in gozdarstvo. Gradbenik je ocenil vrednost objektov ne glede na lokacijo, gozdar vrednost lesa na posestvu, agrarni ekonomist pričakovani kmetijski pridelek. Skupaj so naračunali 20.000 evrov, kar je precej manj, kot sta že prej naračunala Franc Nahtigal (120.000 evrov) in Anton Kožar (140.000 evrov), ter manj, kot je bila kasneje parcela prodana iz Imosove stečajne mase (130.000 evrov).

Na sodišču se je danes ob posredovanju obrambe izkazalo, da Andrej Kocuvan, ki je bil vodja četverice cenilcev in je celo predsednik slovenskega združenja sodnih izvedencev gradbene stroke, po izobrazbi sploh ni gradbenik, ampak inženir geodezije in komunal. Poleg tega kot član in funkcionar SD v Mariboru (obramba mu je očitala pristranskost) ni bil izvoljen za svetnika le v mandatu 1998-2002, ampak tudi v mandatu 1994-1998. O teh dejstvih Kocuvan sodišča ni obvestil, čeprav bi moral, saj lahko vplivajo na nepristranskost in neodvisnost cenitve.

Za Andreja Gruma pa se je odkrilo, da sploh nima statusa sodnega izvedenca in da je mnenje podpisal, ne da bi si sploh ogledal sporno posestvo. Sodnica Irena Topolšek se je zato odločila, da zaslišanj ne opravi, Kocuvanu pa je naložila, da nova dejstva v osmih dneh pisno pojasni.

Spomnimo. Zgodba o Janševi parceli je stara skoraj ducat let, zločin je postala, ko je Goran Klemenčič januarja 2013 izdal zloglasno poročilo KPK o premoženju predsednikov parlamentarnih strank. V njem je zapisal, da je bilo posestvo s tremi objekti neposredno ob obali reke Soče leta 2005 vredno pičlih 11.000 evrov. Janša je bil javno obtožen korupcije, češ da je parcelo Imosu prodal predrago, zaradi poročila je padla tudi takratna Janševa vlada. Vmes je tudi Vrhovno sodišče razveljavilo poročilo KPK kot nezakonito.