Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SMC utrjuje nadzor nad državno lastnino

Deli na:
SMC utrjuje nadzor nad državno lastnino

Foto: Primož Lavre

Postavitev namestnice generalnega sekretarja vlade Mirande Groff Ferjančičeve na Dragonjev položaj je še ena v nizih spornih potez upravljanja z javnim premoženjem.

Položaj državnega sekretarja Metoda Dragonje v vladi Mira Cerarja je bil izredno izpostavljen. Tudi v javnosti je veljal za tretjega človeka, takoj za Dušanom Mramorjem, udeleževal se je tudi sej nadzornega sveta SDH. Na to zelo vidno mesto je bila nemudoma po odstopu Dragonje imenovana (do imenovanja novega finančnega ministra) namestnica generalnega sekretarja vlade Miranda Groff Ferjančič. Tudi to potrjuje, zakaj je morala ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar v spopadu z Groff Ferjančičevo potegniti kratko.    

V Reporterju smo že pokazali, da je Cerar po najožjih sodelavcih zelo vpet v interesno, lobistično ozadje posla z rudniki v likvidaciji, ki je odnesel Bizjak Mlakarjevo. V sodelovanju s politiko so si zamislili posel, ki ga poganja pohlep po namišljenih sredstvih, ki naj bi se zlivala v Center za upravljanje kulturne dediščine živega srebra (CUDHg). Prikriva se ga pod plaščem Unescove kulturne dediščine, izvedlo pa se ga bo po »nepoučenem« kulturnem ministrstvu.

Pritiski na ministrico za kulturo so se povečali, potem ko je zamenjala direktorico direktorata za kulturno dediščino Špelo Spanžel. Njena kolegica v svetu zavoda CUDHg je prav Groff Ferjančičeva, nekdaj zaposlena v idrijskih rudnikih in idrijski komunali. Je hči poslovneža Marijana Groffa, po volitvah so se v javnosti razčiščevale njegove povezave z ustanoviteljema SMC Erikom Kopačem in svetovalcem predsednikom vlade ekonomistom Sašem Kešeljevićem.

Kot smo pisali, sta Kešeljević in Kopač poslovno povezana z družino Groff: bila sta nadzornika družbe Infond Holding 3, ki jo je Marijan Groff uporabljal za prevzem družbe Iskra Avtoelektrika (lani je bil tudi on oproščen na novogoriškem okrožnem sodišču), poleg tega sta s sinom Tomažem soustanovitelja več zavodov. Na volitvah leta 2000 je Miranda Groff Ferjančič kandidirala na listi LDS, oče Marijan pa (2008) za Zares. Na finančnem ministrstvu je bila tudi direktorica direktorata za javna naročila. Trenutno je še predsednica sveta Kobilarne Lipica.