Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SMC se ne pusti motiti referendumu, drugi tir trmasto pelje naprej

Deli na:
SMC se ne pusti motiti referendumu, drugi tir trmasto pelje naprej

Foto: Bobo

Dokler na referendumu ne bo odločitve o zakonu o drugem tiru, bodo vse aktivnosti glede izgradnje potekale tako, kot da referenduma ni, je v pogovoru v TV Odmevih napovedal poslanec SMC in predsednik odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor Igor Zorčič.

Ta tako pričakuje nadaljnje aktivnosti vlade na način, kot je bilo predvideno.

Zorčič pričakuje tudi prijavo na razpis za evropska sredstva za izgradnjo drugega tira.

Danijel Krivec (SDS) je nasprotno menil, da vlada aktivnosti, kot jih je predvidela, ne more voditi, saj zakon o drugem tiru zaradi referendumskih aktivnosti še ni začel veljati. Slednje pomeni, da podjetje 2TDK, ki ga je ustanovila država, nima pravne podlage, da kakor koli nadaljuje z opravili, je dejal. Izrazil je upanje, da bo vlado doseglo spoznanje, da z "glavo skozi zid ne gre".



Predsednik gibanja Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič je povedal, da so do zdaj zbrali 43.500 podpisov za referendum, podpise pa bodo zbirali še v četrtek, ko bo zadnji dan, ko je to še mogoče početi. Med drugim napoveduje, da bo "jutrišnji četrtek najmočnejši do zdaj". Kovačič se sicer zavzema za to, da bi referendum potekal hkrati s predsedniškimi volitvami.

Na vprašanje, ali se je iniciativa, ki jo vodi, z vlado pripravljena pogovarjati o odstopu od referenduma, odgovarja, da se je treba najprej pogovoriti o trasi, če te razprave ne bo, potem tudi pogovorov o tem, da se odstopi od referenduma, ne more biti.

Matej T. Vatovec (ZL) pa se je še enkrat zavzel za to, da pri projektu ne more sodelovati Madžarska. "Njeno sodelovanje bo podražilo celotno stvar," je dejal. Vlado je pozval k pogovoru o tem in k sprejemu novele zakona, s katero bi se Madžarsko izločilo iz investicije. Zorčič je v zvezi s tem ocenil, da novela ni potrebna. Možnost, da se odstopi od sodelovanja z Madžarsko, če se to želi narediti, bo po njegovem takrat, ko bo v proceduri zakon o ratifikaciji mednarodnega sporazuma s to državo.