palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SMC bi sama vodila mariborsko občino, Fištravec pa naj hodi na proslave

Deli na:
SMC bi sama vodila mariborsko občino, Fištravec pa naj hodi na proslave

Foto: Bobo

Po razpadu koalicije mariborskega župana Andreja Fištravca, ki je s svojo ekipo deležen vedno ostrejših kritik, v mariborski SMC menijo, da je treba umiriti zadeve. Zato predlagajo, da sami prevzamejo operativno vodenje občine, župan pa naj se posveti le protokolarnim zadevam.

"V SMC se zavedamo, da je za izvedbo projektov v dobro Mariborčank in Mariborčanov potrebno učinkovito vodenje mestnega sveta in občinske uprave," je včeraj sporočil predsednik lokalnega odbora SMC Andrej Špenga. "Od župana smo pričakovali, da bo upravičil zaupanje, ki ga je dobil na volitvah. Vendar pa razpad koalicije in odstopi jasno kažejo, da s svojo dosedanjo ekipo tega ni sposoben," je dodal.

Po ocenah SMC, ki je druga najmočnejša sila v mariborskem mestnem svetu za Listo župana Andreja Fištravca (LŽAF), je mogoče nastali položaj "rešiti z dogovorom, da nekdo, ki je kompetenten, prevzame vse operativne zadeve pri vodenju občine, župan pa se bolj ali manj posveti le protokolarnim zadevam". "SMC je sposobna in pripravljena prevzeti ta del odgovornosti," je poudaril Špenga. Po njegovih ocenah je namreč SMC jamstvo za zakonito, strokovno, transparentno in konstruktivno delovanje ter za politično stabilnost, tako na lokalni kot na državni ravni.

Župan Fištravec je trenutno na dopustu. Ker je edini preostali podžupan Zdravko Luketič prav tako odsoten, je župan za ta teden prenesel svoja pooblastila na vodjo njegove svetniške skupine Sašo Pelka. Slednji je del Fištravčeve najožje ekipe, ki je s svojim delom in ravnanjem tarča številnih kritik.

Prav zaradi domnevno prevelikega vpliva Fištravčevih najožjih sodelavcev je koalicijska partnerka DeSUS pred dvema tednoma napovedala izstop iz koalicije, a jo je župan prehitel in sam razpustil koalicijo, s katero je imel le en glas večine v mestnem svetu. Nekaj dni kasneje je izgubil še več podpore v mestnem svetu, saj je njegovo svetniško skupino zapustilo še pet svetnikov, tudi podžupanja Melita Petelin. Tako ima Fištravec zdaj v mestnem svetu le še sedem svojih predstavnikov.

V SDS, ki ima v mestnem svetu pet sedežev, so do predloga SMC zadržani. Po navedbah njihovega predstavnika Renata Škerbinca bi ga bilo treba dopolniti tako, da bi stranke v mestnem svetu pri operativnem vodenju občine rotirale. "Predlog stranke SMC lahko razumemo tudi kot željo po vstopu v novo koalicijo z županom Maribora, saj pravne podlage za takšen predlog v zakonodaji ne najdemo. Je pa takšen neresen predlog še en dokaz več, da 'ad hoc' ustanovljene stranke za ene volitve niso rešitev ne za Slovenijo, ne za Maribor," je povedal.