sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SLS: Znova se kaže, da slovenska diplomacija ni kos svojim nalogam

Deli na:
SLS: Znova se kaže, da slovenska diplomacija ni kos svojim nalogam

Foto: Primož Lavre

Evropa več hitrosti je napoved njenega razpada, ob obisku predsednika Evropske komisije Junckerja svarijo v SLS.

Objavljamo izjavo SLS in predsednika stranke Marka Zidanška:

Evropa več hitrosti je napoved njenega razpada
 
Junkerjev obisk zgolj slaba predstava za javnost

V SLS smo zgroženi, s kakšno lahkotnostjo in pokroviteljstvom se na nas obračajo evropski politični vrhovi, ko gre za žgoče in ekonomsko občutljive teme svoje schengenske članice. Obžalujemo, da si v času, ko Evropa ni sposobna funkcionirati, niti zdržati skupaj in ko je evropska ideja na preizkušnji, predsednik Evropske komisije Juncker ne želi pogovarjati o slovenskih temah, temveč le o pomembnih evropskih vprašanjih.


 
Slovenska ljudska stranka je kot zagovornica skupnih evropskih temeljev ter krščanskih vrednot tudi zagovornica enakopravne obravnave vseh članic. Prav zato nas preseneča odziv EU glede zadnjih zapletov s sosedami glede terana in položaja slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. To so evropske teme po svojem bistvu in razsežnosti in prav bi bilo, da o njih razpravljamo ob Junckerjevem obisku v Sloveniji. Slovenska ljudska stranka je že v času največje migrantske krize opozarjala na razpoke skupne evropske politike in na očitno in nedopustno dejstvo, da morajo članice EU, zlasti Slovenija, same reševati varnostna vprašanja, ki zadevajo vso Evropo. Časi, ko so slovenski politični voditelji brezpogojno kimali evropskim kolegom, so mimo.
 
V luči tega visokega obiska, ki bo očitno še ena v vrsti brezplodnih predstav za medije in slovensko javnost, se znova kaže, da slovenska diplomacija ni kos svojim nalogam, saj jo v vrsti prehitevajo tako bolj izkušene kot tudi na novo priključene članice EU, zlasti sosednja Hrvaška.

Slovenija mora braniti svojo suverenost na vseh ravneh, ena ključnih je prav diplomacija. Zadnji diplomatski neuspehi niso le opomin slovenskim ministrom ter predsedniku vlade, temveč so resna grožnja, kaj nam lahko prinese in odnese skupna evropska prihodnost. In ko govorimo o prihodnosti, moramo v prvi vrsti nameniti pozornost mladim, ki ostajajo na obrobju večjih zgodb brez prave evropske perspektive.
 
Komentar predsednika SLS mag. Marka Zidanška: »Evropa je na preizkušnji, ker težave tistih ki razmišljajo bolj proevropsko, lahko vedno še malo počakajo. Žalosti me, da so nekateri evropski voditelji z nemško kanclerko Angelo Merkel na čelu mnenja da so ene države bolj pomembne od drugih. Evropa več hitrosti je tako le formalizacija tega zgrešenega razmišljanja, ki za trenutne razmere in izzive ni le neprimerna, ampak je lahko njen rezultat celo razpad Evrope kot jo poznamo.«

X