Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SLS: Vlada z davčnimi spremembami ubija podjetniško iniciativo

Deli na:
SLS: Vlada z davčnimi spremembami ubija podjetniško iniciativo

Foto: Facebook

Predlog finančnega ministrstva, da bi obdavčitev izvajali na podlagi dohodninske lestvice, bo še dodatno zmanjšal zanimanje za podjetništvo, opozarjajo v SLS.

"Vlada RS s takšnimi ukrepi tistim, ki se odločajo za pogumno odločitev vstopa v svet podjetništva, sporoča, naj premislijo še enkrat oz. še več, naj razmislijo raje o ustanovitvi podjetja v kateri od drugih, davčno bolj ugodnih držav članic EU," pravijo v SLS. Vladi predlagajo, naj "namesto ukrepov, ki dušijo podjetništvo, omogoči normirano obdavčitev še večjemu obsegu  podjetij in s tem omogoči zdravo rast."

Objavljamo sporočilo SLS:

Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek: Predlagane spremembe obdavčitve normirancev bodo ubile podjetniško iniciativo



Novelo Zakona o dohodnini, ki je davčni sistem ugotavljanja davčne osnove na podlagi normiranih stroškov naredila privlačnejši za deset tisoče slovenskih malih podjetnikov,  je leta 2014 vložilo 10 poslancev s prvopodpisanim takratnim predsednikom SLS Francem Bogovičem. To je bil za slovensko malo gospodarstvo eden najuspešnejših zakonov zadnjih let, saj je na podlagi tega zakona v Sloveniji od takrat nastalo več kot 30.000 malih podjetij. Več kot 13.000 jih je z uveljavitvijo teh sprememb dodatno vstopilo sistem t. i. »pavšalne obdavčitve«. Mnoga izmed njih danes ne bi obstajala, če ne bi takrat poslanci enotno podprli te zakonodaje in s tem administrativno in finančno razbremenili ravno male podjetnike.
 
Predlog zakona Ministrstva za finance RS, s katerim želi Vlada RS znižati obseg normiranih stroškov in hkrati obdavčitev izvajati na podlagi dohodninske lestvice, bo še dodatno zmanjšal zanimanje za podjetništvo, ki je že tako generalno v upadanju. Resda vsakdo ne more biti podjetnik, vendar Vlada RS s takšnimi ukrepi tistim, ki se odločajo za pogumno odločitev vstopa v svet podjetništva, sporoča, naj premislijo še enkrat oz. še več, naj razmislijo raje o ustanovitvi podjetja v kateri od drugih, davčno bolj ugodnih držav članic EU.
 
Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek: »V SLS nasprotujemo dodatnemu zategovanju pasu tistim, ki s svojim delom ustvarjajo dodano vrednost in se hkrati že sedaj sesedajo pod težo naše prenormirane države. Vladi RS predlagamo, naj namesto ukrepov, ki dušijo podjetništvo, omogoči normirano obdavčitev še večjemu obsegu  podjetij in s tem omogoči zdravo rast. Podjetja različnih branž bodo s tem postavljena v bolj enakovreden položaj, omogočili pa jim bomo davčno okolje, kjer se ne bodo več bali normalne rasti.  Podjetja bomo s tem tudi birokratsko razbremenili, da se bodo lahko ukvarjala s svojim osnovnim poslanstvom – ustvarjanjem dodane vrednosti. S tem bomo poslali tudi pozitiven signal vse več podjetnikom, ki zaradi slabega poslovnega okolja v Sloveniji svoja podjetja selijo v tujino. To je razvojen način razmišljanja, ki bi bil kot adrenalin za slovensko gospodarstvo in bi posledično lahko napolnil tudi obubožano slovensko državno blagajno.«