kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SLS: Prosilci za azil bi se morali naučiti slovenščine in se seznaniti s slovensko kulturo in zgodovino

Deli na:
SLS: Prosilci za azil bi se morali naučiti slovenščine in se seznaniti s slovensko kulturo in zgodovino

Foto: NG SLS

Prosilci za azil v Sloveniji bi se morali zavezati, da se bodo naučili slovenski jezik in se seznanili s slovensko kulturo in zgodovino, menijo v podmladku SLS.

V Novi generaciji SLS zato predlagajo "Pogodbo o integraciji", kot jo že poznajo v Avstriji in na Norveškem. Ta bi od prosilcev za azil zahtevala zavezo, da se bodo v določenem časovnem obdobju naučili slovenski jezik in podrobneje spoznali s slovensko kulturo in zgodovino, je na novinarski konferenci povedal predsednik NG SLS Daniel Valentine.

Kandidati za mednarodno zaščito bi tako morali leto dni po vročitvi vloge za azil dokazati, da lahko komunicirajo in pišejo v slovenskem jeziku vsaj na stopnji B2 po evropskem referenčnem okviru za znanje jezikov (CERF) in izkazati osnovno poznavanje slovenske kulture in zgodovine, predlaga podpredsednik GO NG SLS Alexander Crowther.


"V primeru, da migranti ne izpolnijo te obveznosti, bi sledila repatriacija v državo izvora ali v državo, ki je pripravljena te državljane vzeti," pravijo v NG SLS.

Podpirajo tudi uveljavitev sistema "ETIAS" (Evropski sistem za potovalne informacije in odobritve), podobnega sistemoma ESTA v Združenih državah Amerike ali ETA v Avstraliji in Kanadi. Prepričano so, da bo "prispeval k izboljšanju naše varnosti in povečanju zaščite naših državljanov", pravi članica mednarodnega odbora NG SLS Nataša Hrup

V NG SLS izpostavljajo, da je migrantska kriza leta 2015 je destabilizirala Evropo, sledilo pa je osem večjih terorističnih napadov s strani Islamske države, kar je imelo velik psihološki učinek na prebivalce Evrope, "ki so se počutili ogrožene in hkrati neme, kajti evropski voditelji jim niso prisluhnili." Svarijo pred evroskepticizmom in opozarjajo, da Evropa več hitrosti ne vodi nikamor drugam kot v propad.

Foto: NG SLS