Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SLS pisala Luki Mescu: Politiki, ki v življenju nikoli niste delali, ste Ahilova peta slovenskega gospodarstva

Deli na:
SLS pisala Luki Mescu: Politiki, ki v življenju nikoli niste delali, ste Ahilova peta slovenskega gospodarstva

Foto: Primož Lavre

"Ahilova peta slovenskega gospodarstva ni izvoz in nismo tisti, ki izvažamo. Ahilova peta slovenskega gospodarstva ste politiki, ki v življenju še nikoli niste delali in zato nimate zdrave kmečke pameti. Edino kar obvladate je, da se kot vaši predhodniki ohranjate na dosedanjih položajih," podpredsednik SLS Primož Jelševar sporoča predsedniku Levice Luki Mescu.

Mesec je prejšnji teden v oddaji Tarča izzval precej razburjenja s to izjavo: "Če hočemo priti v drugačen razvojni model, se bomo morali začeti spraševati, kako okrepiti notranji trg, kako postati manj odvisni od izvoza, ki je trenutno največja Ahilova peta našega gospodarstva."

Jelševar, sicer tudi podjetnik zaposlen v podjetju J & GR, ki ga je ustanovil njegov oče in ki glavnino prometa ustvari z izvozom, se je po svojih besedah čutil dolžnega, da Mescu pojasni "nekaj dejstev o slovenskem gospodarstvu in izvoznikih, ki jih očitno razumete zelo po svoje".

Meščeva izjava naj bi njegove kupce navdajala z dvomom, da je Slovenija zrela za resne poslovne odnose. "Zaprt sistem gospodarstva, ki ga s svojimi zgodovinsko preživetimi idejami želite obuditi, ni le nevzdržen, ampak vodi v veliko revščino, kar dokazujejo države, ki se tega oklepajo," pravi Jelševar.


Nižji davki so najboljša spodbuda za gospodarstvo in močno gospodarstvo je najboljša socialna politika, meni Jelševar. "To ni umetnost, to niso le besede, pač pa je to edina enačba, ki jo s pridom izkoriščajo uspešne evropske države, med katere Slovenija že dolgo ne sodi več," dodaja.

O Meščevem predlogu, da bi plače sledile produktivnosti in dobičkom, Jelševar pravi, da je vodja Levice ustrelil velikega kozla. "Produktivnost je namreč le količina proizvedenih izdelkov in storitev v neki časovni enoti. Vaše zahteve, da morajo delavske plače slediti njihovi produktivnosti, so tako enostavno nehumane, zato produktivnost ne more in ne sme biti merilo za rast plač – to je nepravično do vsakega delavca, ki se po svojih najboljših močeh trudi, da opravlja svoje delo."

Jelševar še pravi, da dobiček ne sme biti enostavno merilo za rast plač: "O dobičkih v državnih podjetjih v Sloveniji skoraj ni mogoče govoriti, ker jih politični prijatelji sproti izropajo. Prav ta podjetja in lopove za njimi pa vi in vaši kolegi vztrajno branite pred domačimi in tujimi lastniki, ki bi lahko naredili red."

Slovenija si mora za poglavitni cilj na gospodarskem področju postaviti povečanje dodane vrednosti na zaposlenega, saj naj bi edino to omogočalo naraven dvig bruto plač slovenskih delavcev, meni Jelševar. Za to je po njegovem treba vzpostaviti gospodarsko okolje, ki vzpodbuja izdelke in storitve z visoko dodano vrednostjo, ter reformirati izobraževalni sistem za potrebe trga dela prihodnosti.