nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SLS: "Erdogan in Turčija sta padla na izpitu iz evropskih vrednot"

Deli na:
SLS: "Erdogan in Turčija sta padla na izpitu iz evropskih vrednot"

Foto: Getty Images

Despotsko ravnanje s političnimi čistkami in insceniranimi sodnimi procesi dokazujejo, da Erdogan slabo pozna evropsko zgodovino, pravijo v SLS.

"Časi političnega despotizma, ki ga izvaja turški voditelj Erdogan, so mimo, in prav bi bilo, da EU enotno in odločno brani svoja stališča do Turčije in svoje zunanje meje," pravi predsednik SLS Marko Zidanšek. V stranki so zaradi "mlačnih odzivov" slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca "zelo zaskrbljeni".

Objavljamo izjavo SLS:



Številni protesti, ki jih je turška oblast podpihovala po Evropi, so pahnili EU v nove izredne razmere. Glede na stopnjevano diplomatsko agresivnost turškega  voditelja Erdogana, ki nekatere evropske države označuje za nacistične oz. fašistične ter jim grozi s povračilnimi ukrepi, lahko pričakujemo večjo stopnjo teroristične ogroženosti ter posledično tudi nov nekontroliran val novih migrantov po t. i. balkanski poti. SLS je zaradi mlačnih odzivov slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca zelo zaskrbljena. Medtem ko sosednje države svarijo svoje državljane pred možnostmi terorističnih napadov in poostreno varujejo lastne državne meje, slovenska stran spet nima prave rešitve oz. jasnega stališča. »Erdogan in Turčija sta padla na izpitu iz evropskih vrednot. Časi političnega despotizma, ki ga izvaja turški voditelj Erdogan, so mimo, in prav bi bilo, da EU enotno in odločno brani svoja stališča do Turčije in svoje zunanje meje,« opozarja predsednik SLS mag. Marko Zidanšek.
 
Turki bodo o ustavnih spremembah, s katerimi želi Erdogan okrepiti svojo politično in vojaško moč, odločali 16. aprila letos. Da bi njegov zastavljeni politični manever uresničil, potrebuje svoje privržence, ki živijo izven matične domovine. Upravičeno lahko pričakujemo, da bo v naslednjem dobrem mesecu do izvedbe referenduma njegov pritisk na EU neznosen. Despotsko ravnanje v stilu čistk političnega obračunavanja ter inscenirani sodni procesi proti nasprotnikom dokazujejo, da turški voditelj Erdogan slabo pozna evropsko zgodovino, še manj skupne vrednote držav EU, ki so se okrepile prav skozi večstoletno borbo proti diktaturam, proti kratenju človekovih pravic in zlasti proti nedemokratični zlorabi politične moči. SLS kot polnopravna članica Evropske ljudske stranke ne bo pristala na politiko turškega izsiljevanja, hkrati pa kot ena prvih strank, ki je opozorila na razpoke skupne evropske varnostne politike, od slovenske Vlade zahteva ukrepe najvišje stopnje, ko gre za zaščito suverenega slovenskega ozemlja in njegovih meja.