nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovensko mleko, "belo zlato prihodnosti", tudi za kitajske kupce

Deli na:
Slovensko mleko, "belo zlato prihodnosti", tudi za kitajske kupce

Foto: Bobo

Ljubljanske mlekarne po prvi pošiljki trajnega mleka, ki je že na kitajskih trgovskih policah, v prihodnjih dneh na Kitajsko pošiljajo novo, večjo pošiljko tega mleka. Trg je torej odprt, zdaj pa morajo podjetja poiskati vsak svojo pot do trgovinskih polic oz. kitajskih potrošnikov.

Ljubljanske mlekarne so pred dobrim mesecem na Kitajsko poslale prvo pošiljko mleka. Kontejner je vseboval 10.000 litrov trajnega mleka in je uspešno prestal vse carinske postopke ter je že na policah kitajskih trgovin. V začetku novembra pa na Kitajsko pošiljajo drugi kontejner, ki bo vseboval 21.000 litrov trajnega mleka.

Poleg Ljubljanskih mlekarn so junija s strani kitajskih uradnih organov dovoljenje za registracijo izvoza mlečnih izdelkov na Kitajsko dobile še Mlekarna Celeia, Pomurske mlekarne in Mlekarna Planika.

V Pomurskih mlekarnah so navezali že več stikov, trenutno potekajo pogajanja, konkretnega posla pa še niso dorekli. Si pa napredek na tem področju obetajo v prihodnjem letu, saj načrtujejo, da bodo resneje vstopili na kitajski prehrambeni trg.

Mlekarna Celeia zaenkrat še ne izdeluje izdelkov z dovolj dolgim rokom trajanja, da bi bili primerni za kitajski trg. Ob novih investicijah v proizvodnjo pa bodo razmišljali tudi o tem trgu. V Mlekarni Planika za svoje izdelke iščejo predvsem bližnje trge, na kitajski trg pa se bodo ozirali ob morebitnih viških proizvodnje. Ob tem v mlekarni opozarjajo na zagotavljanje hladne verige od mlekarne do trgovske police na Kitajskem, ki predstavlja velik izziv, saj v mlekarni ne izdelujejo izdelkov s tako dolgim rokom trajanja.

Obeti pri izvozu na Kitajsko so vseeno veliki, saj se je z dovoljenjem za registracijo izvoza mlečnih izdelkov v to državo odprl velik trg.

Predstavniki obeh držav so avgusta lani parafirali protokol glede veterinarskih in zdravstvenih zahtev za mlečne izdelke, kar je bil eden od ključnih pogojev za odobritev slovenskega izvoza mleka in mlečnih izdelkov na Kitajsko. Dovoljenje za izvoz na Kitajsko predstavlja za slovenske proizvajalce mleka veliko priložnost, saj je Slovenija, tako kot celotna EU, zasičena s to dobrino.

Ključno za Slovenijo je, da se čim prej končajo ostali postopki za izvoz vseh ostalih proizvodov živalskega izvora. Za slovensko stran so prioritete izvoz ribjih konzerv, ki mu sledi izvoz predelanih mesnih proizvodov ter izvoz medu in proizvodov iz medu. O tem se bo med drugim s kitajskimi kolegi pogovarjal kmetijski minister Dejan Židan, ki bo od 5. do 10. novembra s politično in gospodarsko delegacijo obiskal Kitajsko in Hongkong. Minister želi z obiskom pospešiti gospodarsko in drugo sodelovanje med državama tako na področju kmetijstva in živilstva ter gozdarstva.

Mlečna industrija v Evropi je trenutno v veliki krizi, saj je mlečni sektor zasičen z mlekom, kar potiska cene te surovine navzdol.

Konkurenca na svetovnem trgu mleka je ostra in bo še ostrejša, a tudi povpraševanje se bo povečevalo, napovedujejo strokovnjaki. Nekateri so celo prepričani, da je mleko "belo zlato prihodnosti".