zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenski politični vrh o razsodbi arbitražnega sodišča

Deli na:
Slovenski  politični vrh o razsodbi arbitražnega sodišča

Foto: Bobo

Danes bo o razsodbi, s katero je arbitražno sodišče v Haagu minuli teden začrtalo mejo med Slovenijo in Hrvaško, spregovoril politični vrh.

Premier Miro Cerar je na dopoldansko srečanje povabil predsednike države, državnega zbora in državnega sveta ter parlamentarnih strank.

Da se bodo udeležili srečanja, so za STA potrdili pri predsedniku republike Borutu Pahorju, predsedniku DZ Milanu Brglezu in predsedniku DS Mitji Bervarju.

Slovenski politični vrh si je bil sicer ne glede na različne ocene same razsodbe arbitražnega sodišča enoten, da jo je treba spoštovati. Danes naj bi se skušali poenotiti o naslednjih korakih, vezanih zlasti na implementacijo razsodbe. Hrvaška namreč razsodbe ne priznava.


Je pa Evropska komisija v torek izrazila pričakovanje, da bosta državi razsodbo implementirali, kar sta že pozdravila tako premier Cerar kot zunanji minister Karl Erjavec.

Po Erjavčevih ocenah je dovolj časa za vzpostavitev dialoga o tem, kako implementirati odločbo. Na vprašanje glede komunikacije z Zagrebom pa je v torek Erjavec odgovoril, da pričakujejo sestanek obeh premierjev, ki bo po napovedih 12. julija, in da za zdaj neposredne komunikacije ni.

Arbitražno sodišče je namreč minuli teden sporočilo, da je v obravnavi mejnega vprašanja med Slovenijo in Hrvaško presodilo, da večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, določilo je tudi 2,5 navtične milje široko stično območje Slovenije z odprtim morjem. Sodišče je po drugi strani odločilo, da nekateri zaselki oz. slovenske hiše vzdolž kopenske meje pripadejo hrvaški strani.

Hrvaška arbitražne razsodbe ne priznava, saj da je iz arbitraže izstopila na podlagi odločitve sabora, ker naj bi bilo delovanje arbitražnega sodišča nepopravljivo kontaminirano zaradi afere z nedovoljenimi pogovori med slovenskim arbitrom in agentko leta 2015.