zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenski policisti zanikajo, da bi z brzostrelkami skakali na hrvaško ladjo

Deli na:
Slovenski policisti zanikajo, da bi z brzostrelkami skakali na hrvaško ladjo

Foto: Bobo

Slovenska policija bo ob sobotni uveljavitvi arbitražne razsodbe o meji s Hrvaško v Piranskem zalivu še naprej, tako kot do sedaj, izvajala naloge v območju slovenskega morja.

Pri tem bo dosledno evidentirala in dokumentirala kršitve, v letu 2018 pa bo lahko stopnjevala svoje ukrepe, so danes za STA povedali na generalni policijski upravi.

Po sprejetju vseh zakonskih in podzakonskih podlag po koncu letošnjega leta bo namreč policija lahko še stopnjevala svoje ukrepe v skladu z veljavnimi zakoni in ne bo več zgolj opozarjala na prekrške. Pri tem bo še pomembnejše sodelovanje in koordinacija vseh pristojnih služb na morju, so poudarili.

Dodali so, da pa policija ni pristojna za sankcioniranje prekrškov s področja nedovoljenega ribolova.

Od objave sodbe arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško do 25. decembra je policija obravnavala skupaj 1122 dogodkov - mejnih incidentov na morju, v katerih je bilo udeleženih 1658 hrvaških plovil, od tega 956 hrvaških ribiških plovil.

Danes zjutraj ob 7.07 so slovenski policisti na morju izrekli opozorilo posadki hrvaškega policijskega patruljnega čolna in posadkama hrvaških ribiških plovil, saj so se nahajali v območju slovenskega morja. Po izrečenem opozorilu so zapustili slovensko moje.

Ob tem so se še odzvali na navedbe hrvaškega ribiča, da so slovenski policisti "provocirali, ko so z brzostrelkami skočili na ladjo dveh hrvaških ribičev". Kot so poudarili, to "vsekakor ne drži". "Slovenski policisti se pri izvajanju svojih dosedanjih postopkov niso nasilno poskušali vkrcati na plovilo kateregakoli hrvaškega ribiča," so poudarili za STA.