oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenski eksodus v »letu osvoboditve«

Deli na:
Slovenski eksodus v »letu osvoboditve«

V sodelovanju s študijskim centrom za narodno spravo je državni svet izdal in založil monografijo znanstvenih prispevkov z naslovom Leto 1945 – 70 let potem.

Ti so nastajali na treh odmevnih znanstvenih posvetih iz leta 2015, ki so bili, kot je v predgovoru monografije zapisala Marta Milena Keršič iz Študijskega centra za narodno spravo, posvečeni času druge svetovne vojne, njenemu koncu, trem totalitarizmom-fašizmu, nacizmu, komunizmu ter posledicam vojne in totalitarnih režimov.

Posvet z naslovom vojna in revolucija: Slovenija 1941-1943 je bil posvečen 6.obletnici vstopa v Hudo jamo. Na njem so sodelujoči avtorji, med njimi dr. Tamara Griesser Pečar, dr. Damjan Hančič,, Marta Milena Keršič, dr. Helena Jaklitsch, Draško Josipovič, dr. Jože Dežman prikazali, da so bili gradniki za povojno dogajanje v Sloveniji postavljeni že v času druge svetovne vojne in revolucije.

Na naslednjem posvetu z naslovom Leto 1945-70 let potem, kot je tudi naslov pričujoče monografije, so referenti kritično ocenili tako imenovano »leto osvoboditve,« ko se je utrdila totalitarnost komunističnega režima.

Zadnji del posveta je bil namenjen pričevalcem, neposrednim žrtvam komunističnega nasilja. Izstopalo je pričevanje Dragice Gudrun Podmiljšak, ki se je po izginotju matere v taborišču Teharje kot komaj enoletno dekletce znašla skupaj s starejšim bratom v otroškem taborišču Petriček v Celju. Med pričevalci so bili še Jože Pavlič, Janko Maček ter Justin Stanovnik.

Obenem je bila odprta fotografska razstava Umik čez Ljubelj, na kateri so bile predstavljene arhivske fotografije ljubljanskega poklicnega fotografa Marjana Kocmurja, ki so nastale ob slovenskem eksodusu maja in junija 1945. decembra 2015 je sledil še tretji posvet z naslovom Brezpravje v imenu ljudstva, namenjen sodstvu kot enemu izmed najmočnejših orodij, ki jih je komunistični sistem izbral za nadvlado in teptanje človekovih pravic.

Prispevkom s posvetov je skupno opozorilo na hude posledice, ki jih je prineslo nespoštovanje človekovega dostojanstva in kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Vsem prispevkom, objavljenih v monografiji, je mogoče prisluhniti tudi prek avdio arhiva Moja zgodba na Radiu Ognjišče prek spletne povezave.