cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Temni madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija je po medijski svobodo šele na 19. mestu v Evropi

Deli na:
Slovenija je po medijski svobodo šele na 19. mestu v Evropi

Foto: Bobo

Organizacija Freedom House je v novem letnem poročilu opozorila, da je medijska svoboda po svetu lani močno nazadovala in je na najnižji ravni v zadnjih 12 letih. Freedom House poleg držav, kjer praktično ni medijske svobode, kot je Severna Koreja, posebej izpostavlja nasilje nad novinarji na Bližnjem vzhodu, v Mehiki in Hongkongu.

V poročilu, v katerem je zajetih 199 držav in ozemelj sveta Freedom House ugotavlja, da le 13 odstotkov svetovnega prebivalstva živi v medijsko svobodnem okolju. Med njimi so Slovenci. Država je ocenjena kot medijsko svobodna, vendar je v Evropi šele na 19. mestu. Na vrhu so Norveška, Belgija, Finska, Nizozemska in Švedska.

Na dnu so lestvice Severna Koreja, Turkmenistan, Uzbekistan, Krim, Eritreja, Kuba, Belorusija, Ekvatorialna Gvineja, Iran in Sirija. Na svetu je 62 držav in ozemelj z medijsko svobodo, 71 jih ima le delno medijsko svobodo, 66 držav sveta pa je nima, ocenjuje Freedom House.

Od leta 2014 se je položaj na področju svobode medijev opazno poslabšal v Turčiji, Bangladešu, Gambiji, Srbiji, Burundiju in Jemnu. Po navedbah Freedom House pa so še posebej zaskrbljujoči napadi na novinarje v Mehiki, organizacija pa je opozorila tudi na Hongkong, kjer je lani izginilo pet ljudi, povezanih z izdajateljem do oblasti v Pekingu kritičnih knjig.

Medijsko okolje je na Kitajskem zelo restriktivno in položaj se slabša, na Bližnjem vzhodu različne strani pritiskajo na medije, da bi pristransko poročali, ali pa jih zatirajo. Poleg tega Islamska država in druge skrajne skupine izvajajo nasilje, nato pa po svojih omrežjih brez pomoči širijo svojo propagando in dosežejo širok krog ljudi. Freedom House v poročilu sicer omenja tudi delno samocenzuro v Franciji zaradi nove varnostne zakonodaje.